Wykonanie
Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
Muffinki te zostały zrobione na Święta Wielkanocne - do koszyczka :) Wykorzystałam wtedy formy na jajeczka :) Stąd zdjęcia poniżej. Jednak są to pyszne i naprawdę
bananowe muffinki - chyba jedne z najlepszych, jakie
jadłam. Wtedy nie udało mi się wyrobić w czasie, by dodać na bloga, ale Akcja Muffinkowo, jest chyba równie dobrą okazją :) Polecam gorąco. Przepis pochodzi z książki Babeczki słodkie i pikantne Wydawnictwa Weltbild.
Składniki na 12 sztuk:
75g
masła250g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
cynamonu50g
wiórków kokosowych2
jajka100g
brązowego cukru150g
jogurtu naturalnego2
bananycukier puder do posypania muffinek
masło do posmarowania formy1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190'c. Zagłębienia w blasze do muffinek posmarować tłuszczem.
Masło stopić i ostudzić.2.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem i wiórkami kokosowymi (2 łyżki wiórków odłożyć na bok).
Jajka rozbełtać, dodać
cukier,
masło oraz
jogurt dobrze wymieszać.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z masą jajeczną.3. Na masę jajeczną wyłożyć suche składniki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do zagłębień w blasze, posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i piec około 25 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika. Mufinki zostawic w formie na 5 minut, aby ciasto odpoczęło, a następnie wyjąć z formy i podawać posypane
cukrem pudrem. Smaczności !!!