Wykonanie
Jabłka to chyba jedne z
owoców, na które zawsze mamy ochotę. Nadchodzi czas jesiennych wieczorów... Czy można wymarzyć sobie lepszą osłodę niż szarlotka na ciepło, po dłuuugim, ponurym dniu? Są takie przepisy, które zajmują miejsce TOP - to jeden z nich. Prosta w przygotowaniu, bez wysiłku - Słodka Szarlotka. Zapraszamy po przepis...Składmiki:Ciasto- 2 szklanki
mąki- 1
jajko-1/2 szklanki
cukru pudru- 3 łyżki
śmietany- kostka KasiNadzienie:- 6
jabłek- pół szklanki
cukruPolewa:- 3 czubate łyżki
śmietany 18%- 5 łyżek
jogurtu naturalnego- 4 łyżki
cukru pudru- sok z 1/4
cytrynySposób przygotowania:Ciasto zagniatamy (wszystkie składniki). Kiedy jest gotowe zawijamy w folię i na 50min wkładamy do lodówki.Obieramy
jabłka, kroimy na połówki, czyścimy z ziarenek. Następnie dzielimy ciasto na 2 części - rozwałkowujemy obie. Jedną z nich wykładamy do blach wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę
jabłka obtaczamy w cukrze i układamy na cieście. Tak przygotowane
jabłka pokrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Teraz wstawiamy nasze ciasto do piekarnika na ok. 40min w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu, odstawiamy naszą szarlotkę do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę.Wszystkie składniki (
śmietana,
jogurt,
cukier,
cytryna) dokładnie mieszamy, a powstałą polewą dekorujemy wierzch naszego ciasta.Można próbować :)

E.O.