Wykonanie
Na gwiazdkę dostałam zgodnie ze swoim życzeniem książkę kulinarną Smaki z Fjällbacki autorstwa Camilli Läckberg i Christiana Hellberga. Camilla jest autorką znakomitej
serii kryminałów, których akcja rozgrywa się w rodzinnym
mieście autorki – położonej na południowym wybrzeżu Szwecji Fjällbace. W każdej książce
serii jest dużo wzmianek o lokalnych przysmakach, ba jest nawet przywoływany jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji – Christian Hellberg. Z połączenia ich sił powstała niebanalna książka kucharka, pełna nie tylko zdjęć lokalnych smakołyków wraz z przepisami, ale także obrazująca kulturę jedzenia w Szwecji, dowiemy się jak Szwedzi świętują i jakie potrawy przygotowują na poszczególne okazje. Znacie moje zamiłowanie do kuchni skandynawskiej. Na pewno powtórzę jeszcze akcję Kuchnia skandynawska, jaką organizowałam jesienią, może teraz zaproszę Was do edycji letniej? Co Wy na to? Ta książka jest istną kopalnią skandynawskich przysmaków – gorąco Wam ją polecam!

Przepis zmieniony w kilku fragmentach. Nie miałam albowiem świeżego
rozmarynu i
oliwek Kalamata.Składniki na 4 porcje:
KURCZAK:
kurczak (ok. 1,25 kg)2
cytryny1 łyżka
rozmarynu4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
sosu sojowego jasnego4 łyżki płynnego
miodusól,
pieprz1.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Natrzeć
solą i
pieprzem.2. Zetrzeć skórkę z dwóch
cytryn. Wycisnąć sok. Skórkę i
sok z cytryn zmieszać z
miodem,
oliwą,
sosem sojowym i
rozmarynem. Polać
kurczaka marynatą z każdej strony.3. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 °C i piec jeszcze około 20 minut. Podczas pieczenia kilka
razy przewrócić
kurczaka „na drugi boczek”, aby upiekł się równomiernie. Można piec go na rożnie obrotowym.
SAŁATKA:opakowanie
sera feta50 g
rukoli1
czerwona cebulapęczek
natkiok. 20
oliwek zielonych1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka czerwonego
octu winnego1. Zgodnie z zaleceniem z książki na ok. 30 minut przed podaniem sałatki zalać
rukolę zimną
wodą, następnie odsączyć i osuszyć.2. Posiekać
natkę pietruszki,
cebulę pokroić w krążki,
fetę w kostkę.
Oliwki odsączyć z zalewy.3. Wymieszać składniki sałatki, skropić
oliwą i
octem winnym.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest wyśmienity,
sałatka z
fetą doskonale się z nim komponuje. Polecam jako dopełnienie całości,
białe wino półwytrawne.Przy okazji, chciałam podziękować szwagrowi i Bogusi z Od-kuchni za wspaniały prezent w postaci stojaka na książki, który bardzo ułatwia mi gotowanie (widoczny na drugim zdjęciu we wpisie).