Wykonanie
Doskonałe, szybkie szaszłyki. Mają fantastyczny smak i mimo, że z
wieprzowiny – są lekkie (z chudej
polędwiczki). W niczym nie przypominają spalonych, dekorowanych
słoniną potworków, które można kupić przy
piwnych ogródkach. Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.




Składniki (2 porcje)400g
polędwicy wieprzowej200g
pieczarek (najlepsze będą malutkie, ale możesz też pokroić na kawałki większe)
Czerwona cebulaPęczek
rozmarynu2
cytrynyŁyżka
kminu rzymskiego
Sól,
pieprzOliwaŁyżeczka
mioduPrzygotowaniePostaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, aby się dobrze rozgrzała.Pokrój
mięso na dwucentymetrowe kawałki.Oczyść
pieczarki i – w zależności od ich wielkości – odetnij nóżki i pozostaw kapelusze w całości, albo, jeśli są większe, pokrój na kawałki podobnej wielkości co
mięso.Obierz
cebulę i pokrój ją na ćwiartki.Zerwij z łodyżek listki
rozmarynu i drobno posiekaj.Sparz
cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.Wymieszaj
skórkę cytrynową z
rozmarynem,
kminem, szczyptą
soli i
pieprzu. Rozsyp na desce lub czystym blacie.
Skrop mięso,
grzyby i
cebulę oliwą, a następnie obtocz w mieszance
rozmarynu,
skórki cytrynowej i przypraw.Nabijaj na szpikulec kolejno kawałek
mięsa,
cebulę i
grzybka, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Nie ścieśniaj ich zbytnio-dzięki temu do środka dostanie się ciepło i wszystkie składniki dokładnie się usmażą.
Skrop szaszłyki
oliwą, dopraw
solą i
pieprzem.Połóż szaszłyki na gorącej patelni do grillowania i delikatnie przyciśnij. Grilluj około 8 minut, obracając co 2 minuty.Kiedy szaszłyki będą złociste i pojawią się na nich delikatne przypieczone paseczki –
skrop je odrobiną
oliwy, wyciśnij na nie sporo
soku z cytryny i polej
miodem. Grilluj jeszcze pół minuty, wciąż obracając.Smacznego!