ßßß



Składniki (2 porcje)400g polędwicy wieprzowej200g pieczarek (najlepsze będą malutkie, ale możesz też pokroić na kawałki większe)Czerwona cebulaPęczek rozmarynu2 cytrynyŁyżka kminu rzymskiegoSól, pieprzOliwaŁyżeczka mioduPrzygotowaniePostaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, aby się dobrze rozgrzała.Pokrój mięso na dwucentymetrowe kawałki.Oczyść pieczarki i – w zależności od ich wielkości – odetnij nóżki i pozostaw kapelusze w całości, albo, jeśli są większe, pokrój na kawałki podobnej wielkości co mięso.Obierz cebulę i pokrój ją na ćwiartki.Zerwij z łodyżek listki rozmarynu i drobno posiekaj.Sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.Wymieszaj skórkę cytrynową z rozmarynem, kminem, szczyptą soli i pieprzu. Rozsyp na desce lub czystym blacie.Skrop mięso, grzyby i cebulę oliwą, a następnie obtocz w mieszance rozmarynu, skórki cytrynowej i przypraw.Nabijaj na szpikulec kolejno kawałek mięsa, cebulę i grzybka, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Nie ścieśniaj ich zbytnio-dzięki temu do środka dostanie się ciepło i wszystkie składniki dokładnie się usmażą.Skrop szaszłyki oliwą, dopraw solą i pieprzem.Połóż szaszłyki na gorącej patelni do grillowania i delikatnie przyciśnij. Grilluj około 8 minut, obracając co 2 minuty.Kiedy szaszłyki będą złociste i pojawią się na nich delikatne przypieczone paseczki – skrop je odrobiną oliwy, wyciśnij na nie sporo soku z cytryny i polej miodem. Grilluj jeszcze pół minuty, wciąż obracając.Smacznego!