ßßß
Składniki na 20 sztuk (z moimi zmianami):250 g mąki pszennej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g gorzkiej czekolady2 jajka300 ml śmietany 12%100 g cukru pudru1/2 szklanki oleju rzepakowego1 słoik dżemu malinowego (ok. 250 ml)
1. Wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.2. W drugim naczyniu rozmącić jajka, następnie wymieszać ze śmietaną i olejem.3. Połączyć składniki suche i mokre, dodać dżem malinowy oraz posiekaną czekoladę.4. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i nalać do nich ciasto.5. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Studzić na kratce.6. Można zrobić do nich polewę czekoladową lub zrobić czapeczki z bitej śmietany.Tymi muffinkami rozpoczynam swój udział w akcji „Muffinkowe zimowisko” Domi w kuchni. Niebawem przyjdzie do mnie paczka kolorowych papilotek, jakie zamówiłam z myślą o akcji