ßßß
Klasyczne połączenie, ale jeśli chodzi o maliny nie potrafię sobie odmówić. Jeśli przerobiliście już sernikobrownies z malinami, babeczki brownies malinowe a chcecie więcej i więcej, musicie je upiec! Wykorzystałam maliny mrożone, choć muffinki wtedy pieką się dłużej, ale to przecież żaden problem ;-). Polecam!Składniki na 12 - 14 sztuk:225 g mąki pszennej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)2 jajka300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%80 g miałkiego brązowego cukru60 g białego cukru do wypieków80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego2 szklanki malin (mogą być mrożone)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, groszki czekoladowe, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z malinami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
