Wykonanie

Klasyczne połączenie, ale jeśli chodzi o
maliny nie potrafię sobie odmówić. Jeśli przerobiliście już sernikobrownies z
malinami, babeczki brownies
malinowe a chcecie więcej i więcej, musicie je upiec! Wykorzystałam
maliny mrożone, choć muffinki wtedy pieką się dłużej, ale to przecież żaden problem ;-). Polecam!Składniki na 12 - 14 sztuk:225 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub
groszków czekoladowych)2
jajka300 ml kwaśnej
śmietany 12% lub 18%80 g miałkiego
brązowego cukru60 g
białego cukru do wypieków80 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego2 szklanki
malin (mogą być mrożone)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane
jajka,
śmietanę,
olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać
maliny,
groszki czekoladowe, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z
malinami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).

