Wykonanie
Muffinki to takie trochę kłopotki,
ciastka pieczone na smutki, poprawiające humor, pozwalające zapomnieć o problemach, smutkach i zmartwieniach. W
sumie chyba bardziej odpręża i uspokaja pieczenie niż jedzenie. Dokładne odmierzanie składników, leniwe mieszanie, powolne napełnianie papilotek, a
potem oczekiwanie na efekt. A efekt jest taki:przepis na muffinek 15 muffinek

225 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej (lub
groszków czekoladowych)2
jajka300 ml kwaśnej
śmietany80 g
brązowego cukru60 g
białego cukru80 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegopół słoiczka
konfitury wiśniowej z całymi kawałkami
owocówW jednym naczyniu wymieszaj składniki suche:
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier biały i
cukier brązowy. W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane
jajka,
śmietanę,
olej. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj posiekaną
czekoladę lub
groszku czekoladowe i wymieszaj całość, aż składniki się połączą.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nałóż do nich po łyżce ciasta, następnie na środku każdej muffinki ułóż pół łyżeczki
wiśni i przykryj drugą łyżką ciasta. Wyrównaj wierzch muffinek. Piecz ok. 25 minut. Podawaj po wystygnięciu, posypane
cukrem pudrem.

