Wykonanie
Niezbędne Produkty:0,5 kg wędzonki (
boczek)1 kg
kiełbasy3-4
cebule1 główka
czosnku1 kg
ziemniaków0,5 kg
pieczarek4 butelki barszczu (zakwasu)400 ml
śmietanyTa zupa należy do moich ulubionych 🙂Tradycyjna zalewajka to tania zupa na ziemniakach i barszczu okraszona skwarkami ze
słoniny lub spyrki (wędzona
słonina) i doprawiona
grzybami suszonymi i
majerankiem.Ja przygotowuję ją w inny sposób, wzbogacając o kilka produktów, tak jak robiło się to u mnie w domu.Zwykle robię nie mniej niż 8-10 litrów zupy i na tyle będzie niniejszy przepis.Do zrobienia dobrej zalewajki w moim wydaniu niezbędna jest dobrej jakości
kiełbasa i mocna w smaku wędzonka. Może to być podgardle lub surowy
wędzony boczek. W poniższym przepisie użyłem właśnie
boczku.
W pierwszej kolejności do gara wkładamy pokrojone w spore kawałki
ziemniaki i cały kawał surowego,
wędzonego boczku oraz
sól i
grzyby suszone.
Gotujemy to tak długo aż
ziemniaki będą miękkie w międzyczasie dodając wszystkie inne produkty POZA BARSZCZEM. Barszcz zostanie dodany dopiero jak
ziemniaki będą miękkie.W
między czasie kroimy na kawałki
kiełbasę.
Po 20 minutach
boczek podgotował się już na tyle żeby był miękki i oddał swój smak wędzonki do
wywaru. Możemy go „upolować” widelcem i wyjąć z gara a następnie odkroić tłuste części.
Skórę wyrzucamy do śmieci lub z powrotem do gara, (wyjmiemy ją pod koniec gotowania). Odkrawamy tłustą część i kroimy w drobną kostkę. Przyda się to nam do zrobienia skwarek na których
kiełbasa będzie miała okazję się przyrumienić.
Smażymy na patelni część pokrojonej na kawałki
kiełbasy i
boczku.
W
między czasie drobno kroimy, w kostkę jedną
cebulę. (W przepisie wykorzystałem jedynie 2
cebule ponieważ trafiły mi się ogromne).
Jak
kiełbasa się lekko podsmaży dodajemy do niej zmiażdżone ząbki
czosnku i
cebulę i rumienimy przez 5-6 minut.
Następnie całość ląduje w garze.Wyjmujemy z gara dobrze już obgotowaną pozostałą część wędzonki i kroimy w drobną kostkę.Wrzucamy na patelnię wraz z pokrojonymi na plasterki czy ćwiartki
pieczarkami.
Po zrumienieniu się
pieczarek i wysmażeniu zeń
wody dorzucamy wraz z przesmażonym
boczkiem do zupy.Jedną dużą
cebulę przekrawamy na pół i opiekamy z
czosnkiem od strony cięcia a następnie w całości wrzucamy do zupy.
Zabielamy naszą prawie już gotową zupę.Aby nie zrobiły się grudki podczas dodawania
śmietany, musimy ją zahartować. Odlewamy ze 2-3 łyżki wazowe zupy na talerz i dodajemy do niej całą
śmietanę. Następnie całość wlewamy do gara.
Gotowa zupa:
SMACZNEGO !Można podawać z
jajkiem i
chlebem.