Wykonanie
Lubicie zapiekanki ?? Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś taki obiad na szybko bo pracy jak zwykle jestem zabiegana również. Zapiekanka bardzo prosta sycąca i wiejska za sprawą
boczku i
kiełbasy. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje i musicie mi wierzyć a na 100% wypróbować.Składniki:
-ok. 1,5 kg
ziemniaków-500 g
kiełbasy (część
kiełbasy można podmienić na
boczek)-4 duże
cebule-3-4 ząbki
czosnku-1
czerwona papryka-ok. 300 g
pieczarek-1/2 łyżki
smalcu lub
oleju do smażenia-1 duży kubek (ok. 350-400 g) kwaśnej, gęstej
śmietany-2 całe
jajka-ok. 200 g
żółtego sera-1 łyżeczka
ziół prowansalskichPrzygotowanie:
1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.2.
Kiełbasę i
boczek kroimy w kosteczkę.3.
Cebulę i
paprykę kroimy w większe kawałki.4. Siekamy drobno
czosnek.5.
Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.6.Rozgrzewam patelnię, dodajemy tłuszcz i na wrzucamy
kiełbasę z
boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy
cebulę oraz drobno posiekany
czosnek,
paprykę i
pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażę na dość
ostrym ogniu, aż
cebula się zeszkli, a
pieczarki puszczą sok.7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy
śmietanę, wbijamy
jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach
żółty ser oraz
zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.8. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C.9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy
ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu
ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 min do wystygnięcia i możemy jeść.SMACZNEGO