Niezbędne Produkty:2 szczupaki3 cytryny1 pęczek kopru200 gr masła2 cebule200 ml śmietanyzioła, sól, pieprzTym razem, danie na sobotni obiad.Pracochłonne i wymagające „złowienia” w sklepie świeżej rybki 🙂Poza szczupakiem kluczowym produktem będą cytryny i koperek oraz śmietana.Sporo pracy wymaga oprawienie ryb. Dla kogoś sprawnego w temacie pewnie ten element nie okaże się trudny.Ryby należy oskrobać z łusek i wypatroszyć. Mnie zajęło to ze 25 minut i wszystko wkoło było w łuskach 🙂Oprawiamy rybkę i doprawiamy cytryną, pieprzemcytrynowym oraz soląOdstawiamy na kilka godzin do lodówki.Następnie obtaczamy w mące i na patelnię na której rozgrzewamy wcześniej 120 gram masła.Obsmażamy rybkę z obu stron i do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.W między czasie szklimy w garnuszku na maśle posiekaną w kostkę cebulę która będzie bazą dla sosu śmietanowo-koperkowegoJak cebulka będzie gotowa, dodajemy śmietanę i koperek.Sos doprawiamy do smaku i odstawiamy… Będzie czekał aż rybka dojdzie w piekarniku.W tym czasie przygotowujemy szpinak. Rozgrzewamy na patelni czosnek na oliwie z oliwek i dodajemy całe liście szpinaku. Ja dodałem mrożone…Jak szpinak się przesmaży i odparujemy wodę, dodajemy kilka łyżek śmietany.Ryba powinna być w piecu 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją aby dodać sos koperkowy. Zalewamy sosem i wkładamy na kolejne 5-10 minut do pieca.W tym czasie szpinak jest już gotowy i jako uzupełniacz możemy zrobić pure ziemniaczane z dodatkiem skórki cytrynowej, śmietany, masła i koperku.Rybka po upieczeniu u mnie wygląda następująco:Na stole prezentuje się świetnie w akompaniamencie czerwonego winka:Polecam !!!SMACZNEGO !