ßßß Cookit - przepis na Rolmopsy z cebulą i śliwką na Wielkanoc

Rolmopsy z cebulą i śliwką na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Wśród wielkanocnych potraw na naszym stole nie może zabraknąć
śledzi. Tak bardzo lubię te ryby,
że sporządzam je przy każdej okazji.
Dwa dni temu zrobiłam rozkoszne
pomidorową nutką. Leżakują sobie w lodówce i dojrzewają do Niedzieli.
8 dużych filetów matiasów, 2 cebule,
16 suszonych śliwek, sok z cytryny,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka wędzonej papryki,
po łyżeczce majeranku i macierzanki,
pieprz do smaku, szczypta soli, olej do zalania (u mnie z pestek winogron).
Śledzie moczyłam w mleku przez dwie godziny. Następnie dokładnie osuszyłam i każdy
filet przekroiłam wzdłuż. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na niewielkiej
ilości oleju. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i macierzanką, odstawiłam do lekkiego
wystygnięcia. Przecier pomidorowy wymieszałam z wędzoną papryką i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Powstałą pastą grubo posmarowałam śledziowe paski. Na każdej porcji
położyłam letnią cebulę i śliwkę, ciasno zwinęłam, spięłam patyczkami. Ułożyłam ciasno w szerokim słoju, skropiłam drugą połówką cytrynowego soku, zalałam olejem. Przykryłam i wstawiłam do lodówki, by mogły co najmniej 3-4 dni poleżakować i dobrze się przegryźć.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/03/rolmopsy-z-cebula-i-sliwka-na-wielkanoc.html