Wykonanie

Wśród wielkanocnych potraw na naszym
stole nie może zabraknąć
śledzi. Tak bardzo lubię te
ryby,że sporządzam je przy każdej okazji.Dwa dni temu zrobiłam rozkoszne
pomidorową nutką. Leżakują sobie w lodówce i dojrzewają do Niedzieli.8 dużych filetów
matiasów, 2
cebule,16 suszonych
śliwek,
sok z cytryny,2 łyżki
koncentratu pomidorowego,płaska łyżeczka wędzonej
papryki,po łyżeczce
majeranku i macierzanki,
pieprz do smaku, szczypta
soli,
olej do zalania (u mnie z pestek
winogron).
Śledzie moczyłam w
mleku przez dwie godziny. Następnie dokładnie osuszyłam i każdyfilet przekroiłam wzdłuż.
Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na niewielkiejilości
oleju. Doprawiłam
solą,
pieprzem,
majerankiem i macierzanką, odstawiłam do lekkiegowystygnięcia.
Przecier pomidorowy wymieszałam z wędzoną
papryką i
sokiem wyciśniętym z połowy
cytryny. Powstałą pastą grubo posmarowałam
śledziowe paski. Na każdej porcjipołożyłam letnią
cebulę i
śliwkę, ciasno zwinęłam, spięłam patyczkami. Ułożyłam ciasno w szerokim słoju,
skropiłam drugą połówką
cytrynowego soku, zalałam
olejem. Przykryłam i wstawiłam do lodówki, by mogły co najmniej 3-4 dni poleżakować i dobrze się przegryźć.Bardzo smacznie polecam :)