ßßß
Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledzie po kaszubsku
Składniki
Ogórek kiszony
Sól
Pieprz
Majeranek
Zioła prowansalskie
Sok z cytryny
Ketchup
Śledź
Matias
Cebula
Olej
Koncentrat pomidorowy
Rodzynki
Wykonanie
Składniki:- 5 filetów
śledzi
słonych (
matjasy
)- 4 średnie
cebule
- pół szklanki
oleju
- 200g
koncentratu pomidorowego
- garść
rodzynek
- 3 nieduże
kiszone ogórki
-
sól
,
pieprz
do smaku- łyżeczka
majeranku
- 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich
- 8 łyżek
oleju
- kilka kropel
soku z cytryny
- 2 łyżki pikantnego
ketchupu
Śledzie
opłukać i moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Można moczyć w
mleku
- ale niekoniecznie.
Cebulę
pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1/2 szklanki
oleju
. Posolić, dodać
pieprz
i
majeranek
. Po około 5 minutach dodać
rodzynki
, chwile przysmażyć i dodać następnie pokrojone w cienkie talarki
ogórki
. Podsmażamy aż
cebula
ściemnieje ale sie nie przypali.Do
cebuli
dodać
koncentrat pomidorowy
podsmażyć jeszcze chwilę i dodać 8 łyżek
oleju
i kilka kropel
soku z cytryny
, oraz
ketchup
. Wymieszać dokładnie z
ziołami prowansalskimi
, odstawić do wystygnięcia.
Śledzie
wyjąć z
wody
, odsączyć, pokroić w paski albo kostkę. Układamy w słoiku naprzemian
cebulę
i
śledzie
. Wierzch powinna pokrywać
cebula
.Zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
Źródło:
http://rogalove.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-kaszubsku.html
Przepisy powiązane
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
Składniki powiązane (0)