ßßß
Składniki:- 5 filetów śledzi słonych (matjasy)- 4 średnie cebule- pół szklanki oleju- 200g koncentratu pomidorowego- garść rodzynek- 3 nieduże kiszone ogórki- sól, pieprz do smaku- łyżeczka majeranku- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich- 8 łyżek oleju- kilka kropel soku z cytryny- 2 łyżki pikantnego ketchupuŚledzie opłukać i moczyć parę godzin w zimnej wodzie. Można moczyć w mleku- ale niekoniecznie.Cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na 1/2 szklanki oleju. Posolić, dodać pieprz i majeranek. Po około 5 minutach dodać rodzynki, chwile przysmażyć i dodać następnie pokrojone w cienkie talarki ogórki. Podsmażamy aż cebula ściemnieje ale sie nie przypali.Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy podsmażyć jeszcze chwilę i dodać 8 łyżek oleju i kilka kropel soku z cytryny, oraz ketchup. Wymieszać dokładnie z ziołami prowansalskimi , odstawić do wystygnięcia.Śledzie wyjąć z wody, odsączyć, pokroić w paski albo kostkę. Układamy w słoiku naprzemian cebulę i śledzie. Wierzch powinna pokrywać cebula.Zakręcić słoik i wstawić do lodówki.