ßßß Cookit - przepis na Śledzie ze śliwką i śliwowicą

Śledzie ze śliwką i śliwowicą

nazwa

Wykonanie

Moja fascynacja śledziami
nie skończy się chyba nigdy.
Większość przepisów, które z ich udziałem prezentuję, wymyślam
sama. Mogłabym każdego dnia
serwować inną przekąskę
a pomysły wciąż nowe, kłębią się w mojej głowie. Dziś zapraszam na
wyjątkową potrawę. Moje ulubione
rybki relaksują się w towarzystwie śliwek,
jabłka, cebulki i prawdziwej, porządnej
śliwowicy. Trudno opisać smak - trzeba
spróbować, po prostu :)
6 filetów matiasów, jedna biała cebula, duże twarde jabłko, 3 śliwki (u mnie Santa Rosa),
10 łyżek śliwowicy, 2 łyżki musztardy pieprzowej, około 200 ml oliwy, sok z cytryny.
Śledzie moczyłam w mleku przez 1,5 godziny. Osuszyłam, posmarowałam musztardą i pokroiłam w ukośne kawałki. Jabłko starłam na największych oczkach tarki,
wymieszałam z cytrynowym sokiem. Cebulę pokroiłam w krążki a śliwki w ósemki.
W salaterce układałam warstwami: jabłko, cebulę i śledzie. Polewałam śliwowicą oraz
oliwą a następnie układałam kolejną warstwę, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Wstawiłam do lodówki. Śledziki najbardziej smakują drugiego i trzeciego dnia po przygotowaniu.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/sledzie-ze-sliwka-i-sliwowica.html