Wykonanie

Dobrze skomponowana marynatagwarantuje smak
mięsa.Lubię eksperymentować i za każdymrazem sporządzam ją nieco inaczej.Dziś proponuję soczyste
faworki z
wieprzowej karkówki o korzennymaromacie.Około 500 g karczku, sok z połowy
cytryny, 140 ml czerwonego
Porto,łyżeczka
kolorowego pieprzu, 3 kuleczki
ziela angielskiego, 4-5
jagód jałowca,2
goździki, 2
dymki, nieduża
marchew,
pietruszka, kawałek
selera, odrobina
soli,2 gałązki
tymianku, 2 gałązki
kolendry, chlust
oliwy.
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry centymetrowej szerokości. Lekko rozbiłam.
Marchew,
pietruszkę i
seler pokroiłam w słupki,
dymkę posiekałam.
Ziele angielskie,
jałowiec,
pieprz i
goździki podgrzałam na suchej patelni po czymprzełożyłam do moździerza, dodałam
sól i roztarłam.
Przyprawy wsypałam do warzyw, zalałam
winem,
oliwą oraz
sokiem z cytryny.Na końcu dodałam posiekaną
kolendrę i
tymianek, wymieszałam.W każdej porcji
karkówki zrobiłam nieduże nacięcie przez środek. Przełożyłam jak
faworki,zalałam marynatą. Przykryłam szczelnie folią spożywczą, wstawiłam do lodówki na dobę.Po upływie przewidywanego czasu usmażyłam
mięso na patelni grillowej. Gdy było rumiane z każdej strony dolałam płyn z marynaty, uprzednio go przecedzając. Dusiłam do miękkości.Kilka dużych
ziemniaków obrałam, pokroiłam w grube cząstki, wypłukałam i dokładnieosuszyłam. Smażyłam w średnio głębokim tłuszczu często odwracając.Bardzo smacznie polecam :)