ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jęczmiennej w sosie boczniakowym

Kotlety z kaszy jęczmiennej w sosie boczniakowym

nazwa

Wykonanie

Kasza gości na naszym stole kilka
razy w miesiącu. Bardzo ją lubimy
szczególnie z gulaszem, kiszonymi
ogórkami i zsiadłym mlekiem.
W celu urozmaicenia jadłospisu
przyrządzam od czasu do czasu
kotlety. Łączę je z różnymi sosami,
surówkami czy gotowanymi warzywami.
Posiłek prosty, pyszny i efektowny.
Kotlety : 4 szklanki ugotowanej na sypko
kaszy jęczmiennej, 2 jajka, duża cebula,
200 g wędzonego boczku, łyżka bułki tartej,
2 garści posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki mąki orzechowej, sól, biały pieprz, oraz jajko i bułka tarta do panierowania.
Sos : 250 g boczniaków, cebula, łyżka klarowanego masła, łyżka mąki, szklanka
warzywnego lub mięsnego wywaru, 4 łyżki śmietanki 12%, sól, pieprz.
Boczek pokroiłam w cienkie paski, zasmażyłam na patelni wraz z drobno posiekaną
cebulą. Wymieszałam z kaszą. Dodałam jajka, natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i mąkę
orzechową (można zmielić fistaszki). Doprawiłam solą i dużą ilością świeżo utłuczonego
białego pieprzu. Kotlety powinny być pikantne, wtedy są najsmaczniejsze.
Z powstałej masy formowałam okrągłe kotleciki, zanurzałam je w rozmąconym jajku i w bułce tartej po czym delikatnie spłaszczałam. Smażyłam na oleju, na rumiano.
Boczniaki oczyściłam pędzelkiem, pokroiłam w kostkę. Na klarowanym maśle zeszkliłam
posiekaną cebulę, dodałam grzyby, kilka chwil smażyłam razem. Posypałam mąką i wlałam
warzywny wywar. Dusiłam około 7 minut. Zabieliłam śmietanką, doprawiłam solą i pieprzem.
Gorące kotlety wyłożyłam na talerze, polałam sosem. Podałam w towarzystwie sałat i pomarańczowymi pomidorami. Przybrałam porzeczkami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/kotlety-z-kaszy-jeczmiennej-w-sosie.html