Wykonanie
Kasza gości na naszym
stole kilka
razy w miesiącu. Bardzo ją lubimyszczególnie z gulaszem,
kiszonymiogórkami i
zsiadłym mlekiem.W celu urozmaicenia jadłospisuprzyrządzam od czasu do czasukotlety. Łączę je z różnymi sosami,surówkami czy gotowanymi warzywami.Posiłek prosty, pyszny i efektowny.Kotlety : 4 szklanki ugotowanej na sypko
kaszy jęczmiennej, 2
jajka, duża
cebula,200 g
wędzonego boczku, łyżka
bułki tartej,2 garści posiekanej
natki pietruszki, 4 łyżki
mąki orzechowej,
sól,
biały pieprz, oraz
jajko i
bułka tarta do panierowania.Sos : 250 g boczniaków,
cebula, łyżka klarowanego
masła, łyżka
mąki, szklankawarzywnego lub
mięsnego wywaru, 4 łyżki
śmietanki 12%,
sól,
pieprz.
Boczek pokroiłam w cienkie paski, zasmażyłam na patelni wraz z drobno posiekaną
cebulą. Wymieszałam z
kaszą. Dodałam
jajka,
natkę pietruszki, łyżkę
bułki tartej i
mąkęorzechową (można zmielić
fistaszki). Doprawiłam
solą i dużą ilością świeżo utłuczonego
białego pieprzu. Kotlety powinny być pikantne, wtedy są najsmaczniejsze.Z powstałej masy formowałam okrągłe kotleciki, zanurzałam je w rozmąconym
jajku i w
bułce tartej po czym delikatnie spłaszczałam. Smażyłam na
oleju, na rumiano.Boczniaki oczyściłam pędzelkiem, pokroiłam w kostkę. Na klarowanym
maśle zeszkliłamposiekaną
cebulę, dodałam
grzyby, kilka chwil smażyłam razem. Posypałam
mąką i wlałam
warzywny wywar. Dusiłam około 7 minut. Zabieliłam
śmietanką, doprawiłam
solą i
pieprzem.Gorące kotlety wyłożyłam na talerze, polałam sosem. Podałam w towarzystwie
sałat i pomarańczowymi
pomidorami. Przybrałam
porzeczkami.Bardzo smacznie polecam :)