Wykonanie
Dzisiaj wykonujemy kolejny krok do poznania smaków kuchni polskiej :) Kulinarnie zawitałam do warmińsko-mazurskiego. Przy tych pierogach ważne jest dobre doprawienie farszu, a jeśli jeszcze sobie pofolgujemy i okrasimy je stopionym
masłem, podsmażoną
cebulką, czy
boczkiem ze skwarkami, to już w ogóle będzie pysznie. Przepis na pierogi braniewskie pochodzi z książki "Kuchnia polska. Potrawy regionalne"
Hanny Szymanderskiej.
ciasto :1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)1 szklanka gorącego
mlekaszczypta
soliNadzienie :150 g chudego
wędzonego boczku100 g
kaszy ugotowanej na sypko
kaszy gryczanej0,5-1
cebula2 ugotowane na twardo
jajka1 surowe
jajkoolej/
masło do smażenia
sól,
pieprzNadzienie :
Kaszę gryczaną gotujemy wg wytycznych na opakowaniu, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Cebulę i
boczek drobno kroimy i podsmażamy na oleju/maśle. Studzimy do temperatury pokojowej.Mieszamy w misce
kaszę,
cebulę,
boczek, pokrojone ugotowane
jajka, doprawiamy
solą i
pieprzem (wszystko powinno być dość czujne). Następnie dodajemy surowe
jajko i mieszamy.Ciasto i przygotowanie pierogów :
Mąki i
sól wymieszać, dodać gorące
mleko i wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby podsypać nieco
mąką. Ciasto zostawić, przykryte ściereczką, na 20 minut. Następnie rozwałkować na posypanym
mąką blacie, wykrawać szklanką koła, nadziewać i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy przez ok 3 minuty na małym ogniu. Następnie przekładamy łyżką cedzakową na talerz, gdzie możemy skropić pierogi roztopionym
masłem lub okrasić podsmażoną na
maśle cebulką lub podsmażonym
boczkiem. Jeśli nie zjemy wszystkich pierogów, to można je później podsmażyć na patelni.