Wykonanie
Nadeszła sobota... czas na wolniejsze obroty, dłuższe spanie i spokojnie zjedzone śniadanie :-) Pomimo tego, że obiad gotował się już o 8 rano, śniadaniem uraczyłam się dopiero teraz. I jak to przy sobocie czasami bywa.. zaraz wskakuję znowu do łóżka :-) Najpierw jednak podzielę się z
Wami fantastycznym przepisem na omleta z rydzami i
cebulką. Idealne, jesienne śniadanie...Składniki:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
mlekasól i
pieprzprzyprawa uniwersalna5 rydzy1
cebula2 łyżki
masłasól i
pieprz1.
Białka oddzielamy od
żółtek i razem z
solą ubijamy. Gdy będą lśniące i sztywne, dodajemy
żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.2. Do ubitych
jajek dodajemy przesianą
mąkę i
mleko. Całość mieszamy szpatułką.3. Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy posiekaną w piórka
cebulę i pokrojone w mniejsze kawałki rydze. Całość podsmażamy ok 4 minut. Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.4. Na dużej patelni roztapiamy
masło, wlewamy na nią masę i na małym ogniu, bez przykrycia smażymy omlet z dwóch stron (ok 2 minuty na stronę).SMACZNEGO :-)