ßßß
Nadeszła sobota... czas na wolniejsze obroty, dłuższe spanie i spokojnie zjedzone śniadanie :-) Pomimo tego, że obiad gotował się już o 8 rano, śniadaniem uraczyłam się dopiero teraz. I jak to przy sobocie czasami bywa.. zaraz wskakuję znowu do łóżka :-) Najpierw jednak podzielę się z Wami fantastycznym przepisem na omleta z rydzami i cebulką. Idealne, jesienne śniadanie...Składniki:2 jajka2 łyżki mąki2 łyżki mlekasól i pieprzprzyprawa uniwersalna5 rydzy1 cebula2 łyżki masłasól i pieprz1. Białka oddzielamy od żółtek i razem z solą ubijamy. Gdy będą lśniące i sztywne, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.2. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę i mleko. Całość mieszamy szpatułką.3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną w piórka cebulę i pokrojone w mniejsze kawałki rydze. Całość podsmażamy ok 4 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.4. Na dużej patelni roztapiamy masło, wlewamy na nią masę i na małym ogniu, bez przykrycia smażymy omlet z dwóch stron (ok 2 minuty na stronę).SMACZNEGO :-)