ßßß Cookit - przepis na Mleczny chleb z rodzynkami

Mleczny chleb z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny smakowity chlebek
upieczony w automacie.
Jest doskonały. Puszysty,
lekki, z rumianą, chrupiącą
skórką. Idealny na lekkie
śniadanie, podwieczorek, deser.
Fantastycznie komponuje się z dżemem, powidłami lub z kremem orzechowym.
Lubi towarzystwo ciepłego
mleka i kakao.
315 ml mleka, 70 g masła,
2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru,
555 g mąki pszennej, 2 łyżeczki
drożdży, 70 g rodzynek, fig lub daktyli.
Do formy wlałam lekko podgrzane mleko. Dodałam miękkie masło,
sól i cukier. Wsypałam przesianą mąkę i drożdże. Kiedy automat zasygnalizował
dodanie pozostałych składników wsypałam rodzynki.
Waga: około kilograma chleba.
Program: chleb zwykły lub bułka.
Piekłam ten chleb wielokrotnie. Dodawałam różne składniki: rodzynki, daktyle,
figi, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, banany.
Smakuje nam zawsze. Najczęściej piekę go na sobotę i niedzielę, bardzo często
latem. Smaruję masłem i obkładam sezonowymi owocami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/mleczny-chleb-z-rodzynkami.html