ßßß Cookit - przepis na Duszona szynka w sosie Amaretto

Duszona szynka w sosie Amaretto

nazwa

Wykonanie

Od niedawna jestem szczęśliwą
posiadaczką wysokiej jakości
patelni ceramicznej.
Przygotowałam już za jej pomocą
kilka potraw. Jest fantastyczna.
Stabilna, mocna i wyważona.
Nic do niej nie przywiera więc bez problemu można smażyć na niej bez tłuszczu. Bardzo łatwo
się myje i cały czas wygląda jak nowa.
Postanowiłam zaprezentować
dziś duszoną szynkę wieprzową w pysznym, lśniącym, aksamitnym sosie z Amaretto. Do sporządzenia potrawy
wykorzystałam właśnie ceramiczną patelnię.
400 g wieprzowej szynki, marchew, mała pietruszka, cienki plasterek selera,
sól morska, pieprz ziarnisty, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, gałązka
kolendry, 70 ml likieru Amaretto.
Szynkę umyłam, oczyściłam z niepotrzebnych błon i osuszyłam. Pokroiłam na cztery porcje. Kawałki mięsa obsmażyłam na patelni nie używając tłuszczu.
Do rumianych plastrów włożyłam marchew, seler, pietruszkę i przyprawy bez soli. Wlałam szklankę wody, przykryłam, dusiłam na maleńkim ogniu.
Po 30 minutach wsypałam sól i dusiłam dalej do miękkości.
Szynka, warzywa i gama przypraw wytworzyła treściwy, klarowny sos
a właściwie bulion. Przecedziłam go przez gęste sito. Miękkie mięso odłożyłam na kilka chwil. Wywaru było dosyć dużo dlatego część zachowałam, a szklankę
płynu wlałam z powrotem do patelni. Gotowałam parę minut. Kiedy część
sosu odparowała wlałam Amaretto i trzymałam nadal na ogniu, by alkohol
ulotnił się pozostawiając smak i zapach.
Mięso ponownie włożyłam do patelni z sosem, przykryłam.
Sos otulił porcje szynki niczym mityczna Ambrozja.
Obiad podałam z dużymi śrubami makaronu, przybrałam rukolą i koktajlowymi
pomidorkami. Połączenie smaków oczarowało nas. Rozkoszne, zadziorne,
intrygujące i pełne klasy danie.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/duszona-szynka-w-sosie-amaretto.html