Wykonanie

Od niedawna jestem szczęśliwąposiadaczką wysokiej jakościpatelni ceramicznej.Przygotowałam już za jej pomocąkilka potraw. Jest fantastyczna.Stabilna, mocna i wyważona.Nic do niej nie przywiera więc bez problemu można smażyć na niej bez tłuszczu. Bardzo łatwosię myje i cały czas wygląda jak nowa.Postanowiłam zaprezentowaćdziś duszoną
szynkę wieprzową w pysznym, lśniącym, aksamitnym sosie z
Amaretto. Do sporządzenia potrawywykorzystałam właśnie ceramiczną patelnię.400 g
wieprzowej szynki,
marchew, mała
pietruszka, cienki plasterek
selera,
sól morska,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiego, gałązka
kolendry, 70 ml
likieru Amaretto.
Szynkę umyłam, oczyściłam z niepotrzebnych błon i osuszyłam. Pokroiłam na cztery porcje. Kawałki
mięsa obsmażyłam na patelni nie używając tłuszczu.Do rumianych plastrów włożyłam
marchew,
seler,
pietruszkę i
przyprawy bez
soli. Wlałam szklankę
wody, przykryłam, dusiłam na maleńkim ogniu.Po 30 minutach wsypałam
sól i dusiłam dalej do miękkości.
Szynka, warzywa i gama przypraw wytworzyła treściwy, klarowny sosa właściwie
bulion. Przecedziłam go przez gęste sito. Miękkie
mięso odłożyłam na kilka chwil.
Wywaru było dosyć dużo dlatego część zachowałam, a szklankępłynu wlałam z powrotem do patelni. Gotowałam parę minut. Kiedy częśćsosu odparowała wlałam
Amaretto i trzymałam nadal na ogniu, by
alkoholulotnił się pozostawiając smak i zapach.
Mięso ponownie włożyłam do patelni z sosem, przykryłam.Sos otulił porcje
szynki niczym mityczna Ambrozja.Obiad podałam z dużymi śrubami
makaronu, przybrałam
rukolą i koktajlowymi
pomidorkami. Połączenie smaków oczarowało nas. Rozkoszne, zadziorne,intrygujące i pełne klasy danie.Bardzo smacznie polecam :)