Wykonanie
Trudno opisać aromat, jakiunosił się w domu podczasprzyrządzania tej potrawy.Kompozycja
ziół połączona z
oliwą i
winem przyprawiao zawrót głowy, wprowadzając w świat
słonecznej Italii.Pół strąka
papryki czerwonej,pół żółtej i pół zielonej oraz jednąniedużą
szalotkę pokroiłam w drobną kostkę. Do głębokiejpatelni wlałam spory chlustcytrynowej
oliwy, włożyłamwarzywa. Dodałam dwa ząbki
czosnku i świeże
zioła:
tymianek,
oregano,
kolendrę i
rozmaryn. Podsmażałam przez chwilkę po czym dodałam350 g
owoców morza. W większości
macki kalmarów i
ośmiorniczki, a takżemałe
krewetki,
małże i krążki
kalmarów. Wlałam kieliszek białego,
półwytrawnego wina, doprawiłam
kolorowym pieprzem.Przykryłam, dusiłam 3-5 minut.W dużym garnku ugotowałam al dente
makaron ruote. Odcedziłam,wsypałam do morskiego sosu. Doprawiłam
solą.Wyłożyłam na talerze, posypałam
porwanymi listkami
bazylii i
mięty.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)