Wykonanie
Dawno nic nie gotowałam. Znaczy gotuję niemal codziennie, ale nic spektakularnego, nic czego nie znacie. Praca, jakieś dodatkowe zajęcia, chroniczny brak czasu i zdarza się, że obiad trzeba przyrządzić w 15 minut. Najczęściej sprowadza się to do wrzucenia kawałka
ryby i
kaszy do parowara, a w międzyczasie stworzenia jakiejś surówki. Niewiele czasu na przyrządzenie posiłku nie skazuje nas jednak na
banalną i monotonną dietę. Dziś na przykład
krewetki z patelni przyrządzone w ekspresowym tempie.
Krewetki to bardzo łatwy produkt. Jeśli nie lubicie się "bawić", warto kupić gotowe oczyszczone
krewetki, które od razu nadają się do przygotowywania. W smaku są delikatne, pachną morzem, jak to
owoce morza. Niektórzy zarzekają się, że nie lubią, jednak jak się okazuje po spróbowaniu... są całkiem dobre (sprawdzone doświadczalnie na
mężu). Polecam niezależnie od tego czy jesteście amatorami
owoców morza, czy dopiero rozpoczynacie swoją "morską" przygodę.

Składniki na 2 porcje :

300g
krewetek1 ząbek
czosnku1
szalotka250g
pomidorków koktajlowychmały pęczek
natki pietruszki100ml
białego wina (można pominąć, ale
wino podkręca smak
owoców morza)
sól,
pieprz,
sok z cytryny do smakułyżka
oliwy z oliwek1 nieduża
cukiniaczerwona papryka (
przyprawa)Na łyżce
oliwy z oliwek zeszklić
cebulkę i
czosnek, gdy się zrumienią dodać
krewetki (jeśli są mrożone to je wcześniej rozmrozić i odsączyć z
wody). Smażyć chwilę po czym podlać
winem, poczekać aż wyparuje. Dodać
pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną
natkę pietruszki i doprawić do smaku
przyprawami (wedle uznania).
Cukinię pokroić w talarki, posypać
czerwoną papryką i ugrillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Podawać z
krewetkami z patelni.

1 porcja to ok. 250kcal, węglowodany: 15g,
białko: 30g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!