Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować spaghetti allo scoglio czyli spaghetti z
owocami morza.Spaghetti z
owocami morza to danie, które często można znaleźć we Włoszech, prawie w każdej restauracji, która serwuje
ryby i owoce morza.To tradycyjne danie, i, jak wszystkie tradycyjne potrawy ma wiele odmian, w zależności od obszaru geograficznego, lub bardziej "prozaicznie", od składników, które ma się pod ręką.Rzeczywistością jest, że prawie każda restauracja we Włoszech serwuje je na własny sposób.Główną różnicą jest wybór
owoców morza.We Włoszech spaghetti allo scoglio przygotywywane jest na bazie skorupiaków i
mięczaków.Na pewno nie można przegapić
małż, najbardziej kochane i używane skorupiaki przez Włochów.W spaghetti mogą być również używane
małże brzytwa,
kalmary,
krewetki,
krewetki argentyńskie.Ważne jest oczywiście, że względu na to jakie
owoce morza użyjemy w pierwszym rzędzie to, że składniki są świeże i najlepszej jakości. Następnie należy zwrócić uwagę na gotowanie poszczególnych składników i zrównoważyć ilość gotowania, tak aby
makaron pochłaniał równomiernie smaki.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:180 g
makaronu spaghetti150 g
małży sercówek(vongole)150 g
małży omułków(cozze)2
kalmary4 scampi(langustynki) lub
krewetki argentyńskie100g
pomidorków koktajlowych3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwek2 gałązki
pietruszki drobno posiekane100 ml białego
wytrawnego winaPrzygotowanie:Omułki (mule)opłukujemy kilkakrotnie pod bieżącą
wodą, następnie je skrobiemy. Wyrzucamy otwarte muszle, które nie zamykają się po postukaniu o blat stołu. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Mule wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Na patelnię wylewamy
oliwę. Wrzucamy odcedzone z
wody mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż się otworzą,
następnie wyłączamy gaz i odstawiamy je na bok.
Wodę przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki. Powtarzamy tę samą procedurę z
małżami sercówkami oprócz skrobania. Sercówki nie potrzebują skrobania.
Następnie zajmujemy się klamrami. Oczyszczamy
kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek, następnie kroimy tułów na pierścienie.Umieszczamy w patelni jeden ząbek
czosnku rozgnieciony przez praskę (zgnieciony cały jeśli wolisz go usunąć po ugotowaniu) i 2 łyżki
oliwy. Gdy
czosnek się zeszkli, dodajemy
macki i pierścienie
kalmarów. Gdy
kalmary staną się bardziej białe, dodajemy
białe wino, które zmiękczy je bardziej. Następnie dodajemy
natkę i gotujemy przez 10 minut, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy. Trzymamy w cieple.Następnie zajmujemy się
krewetkami argentyńskimi.ż do głowy. Wyjmujemy delikatnie palcami czarne jelito. Jeśli nie zostanie usunięte,
krewetki argentyńskie będą gorzkie.Następnie wlewamy na patelnie 2 łyżki
oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku, smażymy dopóki się zeszkli, dodajemy
krewetki.
Smażymy aż staną się lekko brązowe na całej powierzchni.
Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.Myjemy i kroimy na pół
pomidory. Bierzemy duży rondel (powinien on zawierać wszystkie
owoce morza i
makaron), wlewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek i ząbek
czosnku. Dodajemy
pomidory pokrojone na pół, możemy dodac łyżeczkę
cukru by zabrać od nich gorycz. Gotujemy aż będą lekko miękkie.
Tymczasem gotujemy spaghetti w osolonej wodzie al dente. Gdy oczekujemy na
makaron, dodajemy do rondla z
pomidorkami,
kalmary z ich p ł ynami, a także płyny z gotowania omułków i
małż sercówek już przefiltrowanych przez drobne sitko. Skrapiamy
oliwą. Mieszamy wszystko dokładnie.
Dwie minuty przed końcem gotowania
makaronu, odcedzamy go i dodajemy do rondla z
owocami morza i kończymy go gotować razem z
makaronem. W ten sposób nabierze smaku
owoców morza.
Minutę przed końcem gotowania
makaronu, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, omułki, sercówki
i na samym końcu
krewetki argentyńskie.W razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy natychmiast.Na
stole stawiamy również naczynia na skorupy, muszle itp.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSpaghetti with seafoodIngredients for 2 persons:180 g spaghetti150 g clams150 g mussels2 squid4 Argentine shrimp100g cherry tomatoes3 cloves of garlic
olive oil2 sprigs of parsley finely chopped100 ml dry white
winePreparation:Cooking the seafood separately!To prepare the mussels: To clean the mussels put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the mussels to clean them of any debris and repeat the process until no
more stuff is coming of them. Wash mussels with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the mussles and cook until they open. Transfer the mussels to a baking sheet to cool. Strain the mussels broth into a medium bowl and reserve.To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Wash clams with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the clams and cook until they open. Transfer the clams to a baking sheet to cool.Cleaning squid. Separate the tentacles and bodies of the squid. Cut
body into
thin rings.In a large saucepan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of
olive oil. When the garlic is soft add the squid. When the squid will become
more white, add white
wine, which will soften them
more. Then add the parsley and cook for 10 minutes. Keep warm.To prepare the Argentine Shrimp. Wash and dry the Argentine Shrimp.In a large pan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of
olive oil, fry until soft and delicate, add the shrimp. Fry until they are lightly brown.Wash and cut tomatoes in half. We take a large saucepan (it should contain all the seafood and pasta),
pour 2 tablespoons of
olive oil and a clove of garlic. Add the tomatoes, we can add a teaspoon of sugar to take away from them the bitterness. Boil until soft.Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente.When we are waiting for the pasta, put the squid in a pan with the tomatoes. Sprinkle with
olive oil. Mix everything thoroughly.Drain pasta two minutes before the end of cooking pasta. Put the pasta in a pan with the tomatoes and the squid. Finish cooking pasta with seafood. In this way, the paste will become taste of seafood.One minute before the end of cooking pasta, add chopped parsley, mussels, clams and the Argentine Shrimp. Add reserved clam and mussel juice. Season with salt and pepper.
Serve in two individual bowls, topped with
more sauce, and dividing the seafood up evenly between the two dishes.Sprinkle some parsley on each dish and
serve immediately.