ßßß
Prawdziwe orzeźwienie.Posiłek, który skuteczniegasi pragnienie i zaspokajagłód. Małosolne ogórkizrobiłam kilka dni temu.Tradycyjnie: dwie łyżki soli i łyżeczka cukru na litr wody.Liście i korzeń chrzanu, koper,czosnek, liście wiśni, dębu i porzeczki. Wszystko dokładnieoczyszczone, równo ułożone w kamiennym naczyniu,zalane wrzącą wodą.Po trzech dniach ogórki byłypyszne i aromatyczne, a ich zapach można było wyczućnawet u sąsiada :DZ tych pyszności postanowiłam przyrządzić chłodnik - w sam raz na pierwszy dzień lata :)5 ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 2 ząbki drobnoposiekanego czosnku, garść koperku, garść szczypiorku i garść natki pietruszki. Całość zalałam szklanką naturalnego jogurtu i 100 ml słodkiej śmietany 18%.Doprawiłam solą, świeżo utłuczonym pieprzem i odrobiną cukru.Wstawiłam do lodówki.W międzyczasie uprażyłam na patelni 50 g włoskich orzechów.Kilka odłożyłam do dekoracji, pozostałe dodałam do chłodnika.Podałam z czosnkowym pieczywem.Bardzo smacznie i radośnie polecam :)