ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z ogórków małosolnych

Chłodnik z ogórków małosolnych

nazwa

Wykonanie

Prawdziwe orzeźwienie.
Posiłek, który skutecznie
gasi pragnienie i zaspokaja
głód. Małosolne ogórki
zrobiłam kilka dni temu.
Tradycyjnie: dwie łyżki soli i łyżeczka cukru na litr wody.
Liście i korzeń chrzanu, koper,
czosnek, liście wiśni, dębu i porzeczki. Wszystko dokładnie
oczyszczone, równo ułożone w kamiennym naczyniu,
zalane wrzącą wodą.
Po trzech dniach ogórki były
pyszne i aromatyczne, a ich zapach można było wyczuć
nawet u sąsiada :D
Z tych pyszności postanowiłam przyrządzić chłodnik - w sam raz na pierwszy dzień lata :)
5 ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 2 ząbki drobno
posiekanego czosnku, garść koperku, garść szczypiorku i garść natki pietruszki. Całość zalałam szklanką naturalnego jogurtu i 100 ml słodkiej śmietany 18%.
Doprawiłam solą, świeżo utłuczonym pieprzem i odrobiną cukru.
Wstawiłam do lodówki.
W międzyczasie uprażyłam na patelni 50 g włoskich orzechów.
Kilka odłożyłam do dekoracji, pozostałe dodałam do chłodnika.
Podałam z czosnkowym pieczywem.
Bardzo smacznie i radośnie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/06/chodnik-z-ogorkow-maosolnych.html