Wykonanie
Prawdziwe orzeźwienie.Posiłek, który skuteczniegasi pragnienie i zaspokajagłód. Małosolne
ogórkizrobiłam kilka dni temu.Tradycyjnie: dwie łyżki
soli i łyżeczka
cukru na litr
wody.Liście i korzeń
chrzanu,
koper,
czosnek, liście
wiśni, dębu i
porzeczki. Wszystko dokładnieoczyszczone, równo ułożone w kamiennym naczyniu,zalane wrzącą
wodą.Po
trzech dniach
ogórki byłypyszne i aromatyczne, a ich zapach można było wyczućnawet u sąsiada :DZ tych pyszności postanowiłam przyrządzić chłodnik - w sam raz na pierwszy dzień lata :)5
ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 2 ząbki drobnoposiekanego
czosnku, garść
koperku, garść
szczypiorku i garść
natki pietruszki. Całość zalałam szklanką
naturalnego jogurtu i 100 ml słodkiej
śmietany 18%.Doprawiłam
solą, świeżo utłuczonym
pieprzem i odrobiną
cukru.Wstawiłam do lodówki.W międzyczasie uprażyłam na patelni 50 g
włoskich orzechów.Kilka odłożyłam do dekoracji, pozostałe dodałam do chłodnika.Podałam z
czosnkowym pieczywem.Bardzo smacznie i radośnie polecam :)