ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe roladki drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Cynamonowe roladki drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

« Chrupiące klopsiki z ...
Lekko pikantny kapuśniak z ... »
Nie ma to jak pyszna, miękka, słodka, drożdżowa bułka. A jak jeszcze jest ładnie zrolowana, wyraźnie cynamonowa i ze świątecznymi dodatkami (pomarańczą i żurawiną), to już jest pełnia szczęścia. A tu jeszcze bonus - polewa, dzięki której są lepkie i nie ma mowy, żeby się nie pobrudzić przy ich jedzeniu. Taki mały powrót do dzieciństwa i przypomnienie, że szczęśliwe dziecko, to brudne dziecko ;) Przepis wydaje się długi i zawiły, ale zapewniam Was, że najtrudniejszym elementem jest powstrzymanie się od zjedzenia aromatycznej bułeczki jeszcze przed polaniem polewą. Ja naprawdę walczyłam ze sobą, żeby zrobić zdjęcia, a potem poczekać z nietkniętą blachą bułeczek na przyjście gości. Ale warto było, bo nawet osoby na diecie nie są w stanie się takim roladkom oprzeć, a to najlepszy dowód na to, że wyszły świetne :)
składniki na 1 blachę o wymiarach 36x25cm (15 porcji)
ciasto:
- 1 paczka drożdży instant (7g)
- 3 łyżki masła lub margaryny (45g)
- ½ szklanki cukru
- 3½ szklanki mąki (600g)*
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki soli
dodatki:
- 2 łyżki miękkiego masła (30g)
- ½ szklanki cukru (120g)
- 1 szklanka suszonej żurawiny (ok. 125g)
- mielony cynamon (teoretycznie 1 łyżka, ale może się okazać, że więcej)
- skórka otarta z ½ dużej pomarańczy
polewa:
- 1 łyżka miękkiego masła (15g)
- ½ szklanki cukru pudru (85g)
- ½ łyżki mleka
- ½ łyżki soku z pomarańczy
W rondelku umieścić masło lub margarynę, cukier, sól i gorącą wodę.
Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Dokładnie wymieszać (np. trzepaczką) i odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie drożdże rozmieszać w szklance ciepłej (ale nie gorącej!) wody i ostawić na 5 minut.
Przelać ostudzoną mieszankę do misy miksera.
Chwilę miksować, po czym dodać 1 szklankę mąki i miksować razem, aż masa będzie gładka.
Dodać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, dodać rozkłócone jajko.
Zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta.
Stopniowo dodawać pozostałą mąkę lub tyle, żeby hak był w stanie zebrać całą masę ze ścianek miski, a ciasto uderzając o te ścianki, będzie robić "klap klap klap"* i mieszać jeszcze 2 minuty.
Dużą miskę posmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości.
Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat.
Rozwałkować cienko ciasto na prostokąt długości ok. 75-80cm (szerokość u mnie ok. 40cm, ale nie musi tyle mieć)
Ciasto posmarować przy pomocy pędzelka miękkim masłem na całej powierzchni.
Posypać całość cukrem, cynamonem, żurawiną i skórką startą z pomarańczy.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:00 PST
Delikatnie zrolować ciasto w miarę ciasno wzdłuż dłuższego boku.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:15 PST
Ostrym nożem lub nitką odcinać roladki grubości ok. 5cm i układać niebyt ciasno w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i ostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:20 PST
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wstawić blachę i piec roladki przez 10 minut.
Obniżyć temperaturę do 175°C i dopiekać jeszcze 5-7 minut lub do zrumienienia (u mnie 10).
Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Przed podaniem przygotować polewę miksując razem wszystkie składniki. Polać bułeczki i podawać.
*ja użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550, ale nie wiem czy to kwestia typu mąki czy różnicy w wielkości cup ów z oryginalnego przepisu i naszych szklanek, ale musiałam dodać prawdopodobnie drugie tyle mąki, żeby ciasto miało jako taką konsystencję (niestety w trakcie straciłam rachubę)
źródło: blog Two Peas and Their Pod (z moimi modyfikacjami)
Ja już je raz piekłam przed świętami, ale niestety (dla mnie) musiałam je oddać ekipie filmowców i udało mi się tylko kawałeczek skubnąć, a pachniały mi tak, że postanowiłam je szybko powtórzyć. Bo wyobraźcie sobie te tortury, kiedy przygotowujecie 2 blachy takich dobroci i nie możecie tego ruszyć.
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Gru 20, 2014 at 11:40 PST
wtorek, 13 stycznia 2015, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2015/01/Cynamonowe-roladki-drozdzowe-z-zurawina-i.html