ßßß
składniki na 1 blachę o wymiarach 36x25cm (15 porcji)ciasto:- 1 paczka drożdży instant (7g)- 3 łyżki masła lub margaryny (45g)- ½ szklanki cukru- 3½ szklanki mąki (600g)*- 1 szklanka gorącej wody- 1 duże jajko- ½ łyżeczki solidodatki:- 2 łyżki miękkiego masła (30g)- ½ szklanki cukru (120g)- 1 szklanka suszonej żurawiny (ok. 125g)- mielony cynamon (teoretycznie 1 łyżka, ale może się okazać, że więcej)- skórka otarta z ½ dużej pomarańczypolewa:- 1 łyżka miękkiego masła (15g)- ½ szklanki cukru pudru (85g)- ½ łyżki mleka- ½ łyżki soku z pomarańczyW rondelku umieścić masło lub margarynę, cukier, sól i gorącą wodę.Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Dokładnie wymieszać (np. trzepaczką) i odstawić do przestygnięcia.W tym czasie drożdże rozmieszać w szklance ciepłej (ale nie gorącej!) wody i ostawić na 5 minut.Przelać ostudzoną mieszankę do misy miksera.Chwilę miksować, po czym dodać 1 szklankę mąki i miksować razem, aż masa będzie gładka.Dodać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać, dodać rozkłócone jajko.Zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta.Stopniowo dodawać pozostałą mąkę lub tyle, żeby hak był w stanie zebrać całą masę ze ścianek miski, a ciasto uderzając o te ścianki, będzie robić "klap klap klap"* i mieszać jeszcze 2 minuty.Dużą miskę posmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat.Rozwałkować cienko ciasto na prostokąt długości ok. 75-80cm (szerokość u mnie ok. 40cm, ale nie musi tyle mieć)Ciasto posmarować przy pomocy pędzelka miękkim masłem na całej powierzchni.Posypać całość cukrem, cynamonem, żurawiną i skórką startą z pomarańczy.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:00 PSTDelikatnie zrolować ciasto w miarę ciasno wzdłuż dłuższego boku.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:15 PSTOstrym nożem lub nitką odcinać roladki grubości ok. 5cm i układać niebyt ciasno w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i ostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:20 PSTRozgrzać piekarnik do 220°C. Wstawić blachę i piec roladki przez 10 minut.Obniżyć temperaturę do 175°C i dopiekać jeszcze 5-7 minut lub do zrumienienia (u mnie 10).Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.Przed podaniem przygotować polewę miksując razem wszystkie składniki. Polać bułeczki i podawać.
*ja użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550, ale nie wiem czy to kwestia typu mąki czy różnicy w wielkości cup ów z oryginalnego przepisu i naszych szklanek, ale musiałam dodać prawdopodobnie drugie tyle mąki, żeby ciasto miało jako taką konsystencję (niestety w trakcie straciłam rachubę)
źródło: blog Two Peas and Their Pod (z moimi modyfikacjami)Ja już je raz piekłam przed świętami, ale niestety (dla mnie) musiałam je oddać ekipie filmowców i udało mi się tylko kawałeczek skubnąć, a pachniały mi tak, że postanowiłam je szybko powtórzyć. Bo wyobraźcie sobie te tortury, kiedy przygotowujecie 2 blachy takich dobroci i nie możecie tego ruszyć.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Gru 20, 2014 at 11:40 PST
wtorek, 13 stycznia 2015, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze