Wykonanie
« Chrupiące klopsiki z ...Lekko pikantny kapuśniak z ... »Nie ma to jak pyszna, miękka, słodka, drożdżowa
bułka. A jak jeszcze jest ładnie zrolowana, wyraźnie cynamonowa i ze świątecznymi dodatkami (
pomarańczą i
żurawiną), to już jest pełnia szczęścia. A tu jeszcze bonus - polewa, dzięki której są lepkie i nie ma
mowy, żeby się nie pobrudzić przy ich jedzeniu. Taki mały powrót do dzieciństwa i przypomnienie, że szczęśliwe dziecko, to brudne dziecko ;) Przepis wydaje się długi i zawiły, ale zapewniam Was, że najtrudniejszym elementem jest powstrzymanie się od zjedzenia aromatycznej bułeczki jeszcze przed polaniem polewą. Ja naprawdę walczyłam ze sobą, żeby zrobić zdjęcia, a
potem poczekać z nietkniętą blachą bułeczek na przyjście gości. Ale warto było, bo nawet osoby na diecie nie są w stanie się takim roladkom oprzeć, a to najlepszy dowód na to, że wyszły świetne :)

składniki na 1 blachę o wymiarach 36x25cm (15 porcji)ciasto:- 1 paczka
drożdży instant (7g)- 3 łyżki
masła lub
margaryny (45g)- ½ szklanki
cukru- 3½ szklanki
mąki (600g)*- 1 szklanka gorącej
wody- 1 duże
jajko- ½ łyżeczki
solidodatki:- 2 łyżki miękkiego
masła (30g)- ½ szklanki
cukru (120g)- 1 szklanka
suszonej żurawiny (ok. 125g)- mielony
cynamon (teoretycznie 1 łyżka, ale może się okazać, że więcej)- skórka otarta z ½ dużej
pomarańczypolewa:- 1 łyżka miękkiego
masła (15g)- ½ szklanki
cukru pudru (85g)- ½ łyżki
mleka- ½ łyżki soku z
pomarańczyW rondelku umieścić
masło lub
margarynę,
cukier,
sól i gorącą
wodę.Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu i
cukru. Dokładnie wymieszać (np. trzepaczką) i odstawić do przestygnięcia.W tym czasie
drożdże rozmieszać w szklance ciepłej (ale nie gorącej!)
wody i ostawić na 5 minut.Przelać ostudzoną mieszankę do misy miksera.Chwilę miksować, po czym dodać 1 szklankę
mąki i miksować razem, aż masa będzie gładka.Dodać rozpuszczone
drożdże, dobrze wymieszać, dodać rozkłócone
jajko.Zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta.Stopniowo dodawać pozostałą
mąkę lub tyle, żeby hak był w stanie zebrać całą masę ze ścianek miski, a ciasto uderzając o te ścianki, będzie robić "klap klap klap"* i mieszać jeszcze 2 minuty.Dużą miskę posmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości.Wyjąć ciasto na oprószony
mąką blat.Rozwałkować cienko ciasto na prostokąt długości ok. 75-80cm (szerokość u mnie ok. 40cm, ale nie musi tyle
mieć)Ciasto posmarować przy pomocy pędzelka miękkim
masłem na całej powierzchni.Posypać całość
cukrem,
cynamonem,
żurawiną i skórką startą z
pomarańczy.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:00 PSTDelikatnie zrolować ciasto w miarę ciasno wzdłuż dłuższego
boku.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:15 PST
Ostrym nożem lub nitką odcinać roladki grubości ok. 5cm i układać niebyt ciasno w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i ostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Sty 7, 2015 at 3:20 PSTRozgrzać piekarnik do 220°C. Wstawić blachę i piec roladki przez 10 minut.Obniżyć temperaturę do 175°C i dopiekać jeszcze 5-7 minut lub do zrumienienia (u mnie 10).Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.Przed podaniem przygotować polewę miksując razem wszystkie składniki. Polać bułeczki i podawać.

*ja użyłam
mąki pszennej luksusowej typ 550, ale nie wiem czy to kwestia typu
mąki czy różnicy w wielkości cup ów z oryginalnego przepisu i naszych szklanek, ale musiałam dodać prawdopodobnie drugie tyle
mąki, żeby ciasto miało jako taką konsystencję (niestety w trakcie straciłam rachubę)

źródło: blog Two Peas and Their Pod (z moimi modyfikacjami)Ja już je raz piekłam przed świętami, ale niestety (dla mnie) musiałam je oddać ekipie filmowców i udało mi się tylko kawałeczek skubnąć, a pachniały mi tak, że postanowiłam je szybko powtórzyć. Bo wyobraźcie sobie te tortury, kiedy przygotowujecie 2 blachy takich dobroci i nie możecie tego ruszyć.Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @adrijaha Gru 20, 2014 at 11:40 PST

wtorek, 13 stycznia 2015, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze