Wykonanie
To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam.Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :)Tym razem użyłam
drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo...To, co mi się podoba w tych różyczkach, to że można je urywać i zjadać jak pojedyncze
ciasteczko :)
Posypane
cukrem pudrem - smakują wyśmienicie! Do kawki? Fantastyczne! Dla gości? Kapitalne! :D
Składniki:250 ml
mleka8 gramów
drożdży instant (jedno opakowanie)500 gramów
mąki75 gramów
cukru100 gramów
masła (ja użyłam
margaryny Kasi)1
jajko + 1
jajko do posmarowania wierzchu2 łyżki
mleka - również do posmarowania wierzchu
Masło stopić na małym ogniu - wystudzićPodgrzać
mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki)
Mąkę,
cukier,
mleko, stopioną
margarynę i ciepłe
mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotachPrzykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscuGdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni CUrywamy ciasto po kawałkuNa posypanej
mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka
Następnie nakładamy je na siebie: jedno kółko na 1/3 wielkości drugiego kółka. Następnie na to drugie - trzecie. Jak na zdjęciu
Zwijamy kółka w rulon zaczynając od tego na samym spodzie - u mnie od tego, które jest na zdjęciu po lewej stronie
Następnie należy przekroić rulon na pół
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekrojoną różyczkę układamy w tortownicy stroną płaską zaczynając od środka foremki. Tworzymy różyczki aż do zużycia całego ciasta
Można odstawić na 20 minut, ale ja tego nie robiłam, ponieważ przy tworzeniu kolejnych różyczek, te utworzone już rosły :)Roztrzepujemy
jajko z
mlekiem i smarujemy róże z wierzchuWkładamy do piecyka na 25 minut (u mnie termoobieg)Po schłodzeniu posypujemy
cukrem pudremSmacznego! :)