ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe różyczki

Drożdżowe różyczki

nazwa

Wykonanie

To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam.
Polecam, bo wygląda nawet efektownie :) - według mnie, oczywiście :)
Tym razem użyłam drożdży instant (choć strasznie ich nie lubię mimo, że ułatwiają pracę), natomiast w oryginalnym przepisie miało być aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo...
To, co mi się podoba w tych różyczkach, to że można je urywać i zjadać jak pojedyncze ciasteczko :)
Posypane cukrem pudrem - smakują wyśmienicie! Do kawki? Fantastyczne! Dla gości? Kapitalne! :D
Składniki:
250 ml mleka
8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie)
500 gramów mąki
75 gramów cukru
100 gramów masła (ja użyłam margaryny Kasi)
1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu
2 łyżki mleka - również do posmarowania wierzchu
Masło stopić na małym ogniu - wystudzić
Podgrzać mleko (niezbyt mocno - chodzi o to, żeby nie było prosto z lodówki)
Mąkę, cukier, mleko, stopioną margarynę i ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach
Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu
Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C
Urywamy ciasto po kawałku
Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka
Następnie nakładamy je na siebie: jedno kółko na 1/3 wielkości drugiego kółka. Następnie na to drugie - trzecie. Jak na zdjęciu
Zwijamy kółka w rulon zaczynając od tego na samym spodzie - u mnie od tego, które jest na zdjęciu po lewej stronie
Następnie należy przekroić rulon na pół
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekrojoną różyczkę układamy w tortownicy stroną płaską zaczynając od środka foremki. Tworzymy różyczki aż do zużycia całego ciasta
Można odstawić na 20 minut, ale ja tego nie robiłam, ponieważ przy tworzeniu kolejnych różyczek, te utworzone już rosły :)
Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy róże z wierzchu
Wkładamy do piecyka na 25 minut (u mnie termoobieg)
Po schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/10/drozdzowe-rozyczki.html