ßßß Cookit - przepis na Tarta jagodowa z serowym musem

Tarta jagodowa z serowym musem

nazwa

Wykonanie

Sezon na jagody powoli się kończy, dlatego skorzystałam jeszcze szybko z okazji i upiekłam to cudo. Była oczywiście ku temu specjalna okazja – przyjechały do mnie moje ukochane przyjaciółki i były zachwycone jej smakiem, wyglądem i ogólnie chyba wszystkim. Wykonanie jej jest naprawdę błyskawiczne i jak ma się tylko jagody albo borówki to dla niespodziewanych gości w niedzielne popołudnie – idealna.
Składniki:
Na ciasto:
100 g masła
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
0,5 kubka cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka
Na nadzienie:
400 g jagód lub borówki ( mogą być mrożone )
1 łyżka bułki tartej
180 g naturalnego białego sera ( może być również taki jak do serników )
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru ( może być mniej )
2 łyżki soku z cytryny ( około połowa cytryny )
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Masło roztopić i odstawić żeby ostygło. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Do chłodnego masła wbić jajko i wymieszać. Mieszkankę tłuszczowo- jajeczną wlać do mąki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nie musi być chłodzone.
Formę do tatry o średnicy 26 cm wysmarować obficie masłem i wylepić rozwałkowanym ciastem. Dno ciasto wysypać bułką tartą i wysypać owocami.
Do drugiej miski wrzucamy: ser, jajko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej masy. Następnie wylać ją na jagody i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na 30 – 40 minut. Wystudzić tartę w formie.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/tarta-jagodowa-z-serowym-musem/9223372036854775807