Wykonanie
Sezon na
jagody powoli się kończy, dlatego skorzystałam jeszcze szybko z okazji i upiekłam to cudo. Była oczywiście ku temu specjalna okazja – przyjechały do mnie moje ukochane przyjaciółki i były zachwycone jej smakiem, wyglądem i ogólnie chyba wszystkim. Wykonanie jej jest naprawdę błyskawiczne i jak ma się tylko
jagody albo
borówki to dla niespodziewanych gości w niedzielne popołudnie – idealna.Składniki:Na ciasto:100 g
masła3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej0,5 kubka
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 duże lub 2 małe
jajkaNa nadzienie:400 g
jagód lub
borówki ( mogą być mrożone )1 łyżka
bułki tartej180 g naturalnego
białego sera ( może być również taki jak do serników )1
jajko3/4 kubka drobnego
cukru ( może być mniej )2 łyżki
soku z cytryny ( około połowa
cytryny )kilka kropel ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:
Masło roztopić i odstawić żeby ostygło. W jednej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia. Do chłodnego
masła wbić
jajko i wymieszać. Mieszkankę tłuszczowo- jajeczną wlać do
mąki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nie musi być chłodzone.Formę do tatry o średnicy 26 cm wysmarować obficie
masłem i wylepić rozwałkowanym
ciastem. Dno ciasto wysypać
bułką tartą i wysypać
owocami.Do drugiej miski wrzucamy:
ser,
jajko,
sok z cytryny i ekstrakt
waniliowy. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej masy. Następnie wylać ją na
jagody i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na 30 – 40 minut. Wystudzić tartę w formie.