Wykonanie
Pierwsza zupa krem jaką moja mama robiła w domu. Jest bardzo delikatna, o lekkim posmaku przysmażonej
cebuli. Podaję się ją z przypieczonym
chlebem i tartym
żółtym serem.Składniki:2 kg
cebuli4 litry
bulionu3
udka z kurczakawiększa
włoszczyzna- 5
marchewek, 3
pietruszki, 1
seler, 1 mały
por, zielona część
seleraprzyprawy:
vegeta,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz czarny ziarnisty,
maggi,kilka kromek
chleba tostowego50 g
sera żółtego startegoPrzygotowanie:Wykonanie tego dania trzeba zacząć od przygotowanie
bulionu.
Kurczaka należy umyć, warzywa obrać i pokroić na dosyć spore kawałki i wrzucić wszystko do garnka z
wodą. Wszystko razem gotować do momentu kiedy
mięso i warzywa będą miękkie. W
między czasie obrać i posiekać
cebulę (też nie muszą być to bardzo małe kawałki, ponieważ wszystko będziemy na koniec miksować). Kiedy warzywa i
mięso zmiękną można doprawić zupę. Należy wsypać około 3-4 łyżek
vegety, kilka ziaren
ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek
pieprzu, 3
liście laurowe i kilka kropel
maggi. Kiedy
bulion będzie dochodził zaczynamy smażyć
cebulę. Smażymy ją na
maśle z dodatkiem
oleju. Ważne, żeby
cebula się zarumieniła, wtedy dopiero zupa będzie miała piękny złoty kolor. W momencie kiedy
cebula będzie usmażona, należy wyciągnąć z zupy
mięso, zielone części z
selera (one dają tylko piękny aromat zupy) oraz wszystkie ziarna i
liście laurowe. Następnie dodać całą usmażoną
cebulę i zaczekać do wystygnięcia. Kiedy zupa będzie już zimna, należy ja zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Po zmiksowania podgrzać ją jeszcze raz i doprawić do smaku (
cebula jest słodka po usmażeniu co pochłania całą
sól z zupy i po zmiksowaniu zupa nie zawsze ma smak, którego się spodziewaliśmy). Zupę podawać z grzankami i
startym serem prosto na talerz. Smacznego.