Wykonanie
W poniedziałek miałam wolne i był w Atlancie Dzień Pracy, postanowiłam więc zrobić sobie typowo Amerykańskie danie –
Stek! A muszę przyznać, że naprawdę w Ameryce mają bardzo dobre
mięso wołowe (tj. oczywiście jeśli kupimy je w lepszym sklepie a nie w
Walmarcie) i warto je tutaj jeśćW moim daniu królem jest zdecydowanie
stek! Inne rzeczy to tylko dodatki aby podkreślić jego smak.


Składniki (1 porcja):
StekStek – ja miałam New York Strip, czyli
rostbef, aż około 300 g – czysta rozpusta 😀2 ząbki
czosnkuświeżo mielony
pieprz2 łyżki
oleju lub
oliwyPure1/2 słodkiego
ziemniaka2 łyżki
mlekasól,
pieprzSos2 łyżki
sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią1 łyżka kwaśnej
śmietanyokoło 1/4 szklanki
mlekaświeżo mielony
pieprzDodatki
brokuły lub np
fasolka lub na
szparagi w sezoniePrzygotowanie:Trzeba robić wszystko na razJa zaczęłam od wstawienia
ziemniaków, później nastawiłam
stek, później ugotowałam
brokuły w międzyczasie zrobiłam sos.
Stek: Wyjmujemy z lodówki na około 1 godzinę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej – wtedy równomiernie się usmaży. Oprószamy go świeżo mielonym
pieprzem. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, w zależności od grubości i stopnia wysmażenia. Mój
stek potrzebował około 4 minut z każdej strony (był gruuby) i był koło medium – well done. Ja dodałam na patelnię również lekko rozgniecione ząbki
czosnku w łupinkach, które nadały stekowi bardzo delikatny
czosnkowy posmak (ale uwaga! Należy je zdjąć kiedy zaczną się za mocno rumienić, gdyż mogą stać się gorzkie). Jeśli macie gałązkę świeżych, ulubionych
ziół, np.
rozmaryn też można ją dodać na patelnię. Należy pamiętać, żeby po smażeniu dać
mięsu odpocząć, najlepiej połowę czasu smażenia, czyli w moim przypadku
stek odpoczywał około 4 minut. Ja do
steku nie dodaje
soli, tylko
pieprz i co najwyżej
zioła. Jeśli chcemy możemy go zawsze lekko dosolić już na talerzu, jednak weźmy pod uwagę, że sos będzie słony.
Pure:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W przypadku słodkich
ziemniaków jest to krótsze niż przy zwykłych ziemniakach, myślę że max 10 minut w zależności od grubości kostki. Następnie odcedzamy, rozgniatamy widelcem lub praską, dodajemy odrobinę
mleka aby
pure było kremowe,
sól oraz
pieprz do smaku. Dla nie liczących kalorii można dodać też łyżeczkę
masła.Sos: W garnuszku rozpuszczamy
ser z dodatkiem
mleka oraz
śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż sos będzie gładki i dość gęsty (możliwe, że będzie trzeba odparować trochę
mleka). Doprawiamy do smaku (głównie
pieprzem, gdyż
ser jest sam w sobie słony).Dodatki: Ugotowane al dente (około 4-5 minut we wrzątki
brokuły), albo inne ulubione zielone warzywo.
