Wykonanie
Spaghetti bolognese każdy dobrze zna i na pewno każdy czasem przyrządza je w domu. Jak jednak najczęściej robimy ten sos? Zapewne na szybko z podsmażając tylko
cebulę czosnek, później
mięso,
sos pomidorowy i gotowe (w wersji dla bardziej leniwych nawet bez
cebuli :p). Tymczasem prawdziwe, rozpływające się w ustach bolognese ma warzywną bazę oraz powinno być długo duszone. Na prawdę warto poświęcić czasami więcej czasu na przygotowanie takiego sosu do
makaronuSkładniki (na około 4 porcje):1 duża
marchewka1 duża czerwona (lub biała)
cebula3 spore gałązki
selera naciowego3 ząbki
czosnku (można dać mniej, ale ja lubię
czosnkowe ;))500 g
mielonego mięsa wołowego800 ml passaty pomidorowej*2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła (opcjonalnie)
przyprawy:
sól,
pieprz, suszona
bazylia i
suszone oreganoser parmezan do posypaniaulubiony
makaron (najlepiej spaghetti)*można użyć również
pomidorów z puszki i ewentualnie odrobiny
koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy posiekaną drobno
cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekanego bardzo drobno
selera naciowego oraz
marchewkę (
marchewkę można również zetrzeć na tarce, żeby była nie wyczuwalna w sosie). Wszystko chwilę smażymy (ale nic nie może się zrumienić!), dodajemy posiekany
czosnek i łyżkę
masła. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy
mięso mielone.
Mięso od razu oprószamy lekko
solą,
pieprzem oraz odrobiną przypraw i dokładnie mieszamy z warzywami – teraz można zwiększyć trochę ogień pod patelnią i dokładnie obsmażyć
mięso. Kiedy
wołowina jest już obsmażona z każdej strony zalewamy wszystko
pomidorami, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na około 1-1.5 godziny na wolnym ogniu. Od czasu do czasu należy przemieszać sos i sprawdzać czy w sosie nie brakuje płynu i ewentualnie należy podlać trochę
wody. W
między czasie można również doprawić sos do smaku (ja zawszę
daję sporą ilość suszonych
ziół).
Sos jest gotowy, kiedy wszystko warzywa są już miękkie i nie widoczne w sosie, a
wołowina dosłownie rozpływa się w ustach. Bolognese serwujemy z ugotowanym al dente
makaronem spaghetti, obowiązkowo posypane startym
parmezanem.