Wykonanie
A w zasadzie a’la Bolognese. Mieszam składniki, na które mam ochotę. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z
sosami do spaghetti. Kiedyś zajadałam się sosami ze słoików i nie wiedziałam co
tracę, do
póki sama nie zaczęłam ich przyrządzać. Szybko, prosto i niezwykle smacznie!Składniki :40 dag
mięsa mielonego2-3
cebulki5 dość sporych, dojrzałych
pomidorów3-4 ząbki
czosnkugarść
oliwek (użyłam i czarnych i zielonych, bo takie miałam)ostrzejszy, twardszy
żółty ser do posypania dania (
parmezan)
makaron do spaghettiodrobina
oliwy do smażenia
Przyprawy :
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany,
sól,
pieprz (może być kolorowy).Reklama
1.
Cebulkę szatkujemy w piórka,
pomidory parzymy i kroimy kostkę (nie za dużą).2. Na patelni na odrobinie
oleju smażymy
mięso z poszatkowana
cebulką i przyprawiamy wszystkimi
sypkimi przyprawami, tj. odrobiną
soli,
pieprzu,
czosnku i
ziół prowansalskich (tych akurat nie żałuję).3. Usmażone przekładamy do garnka do którego również wrzucamy pokrojone w kostkę
pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu, aż z
pomidorków zrobi się „ciapa”.
Oliwki kroimy w plasterki.4. Kiedy z
pomidorków zrobi się „ciapa”, dodajemy
oliwki i gotujemy już całość bez przykrycia, by
woda z sosu odparowała. Wstawiamy równocześnie
wodę na
makaron i gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.Smacznego!