Wykonanie
Pyszna! Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania i
tarta wyszła obłędnie dobra.

Składniki:Ciasto1.5 szklanki
mąki pełnoziarnistej100 g
masła1 łyżeczka
soli1
jajkokilka łyżek zimnej
wodyNadzienieokoło 150 – 200 g chorizo (użyłam pikantnego)1 pęczek
botwinki z
buraczkami2
jajka1 kubeczek
jogurtu naturalnego2 łyżki
śmietanyodrobina suszonych
ziół:
oregano,
bazylia i
tymianekokoło 100 g
sera feta1-2 łyżki
orzeszków piniiPrzygotowanie:Ciasto: Na stolnicę przesypać
mąkę, dodać
jajko,
sól i wymieszać. Następnie dodać zimne
masło i wszystko dokładnie (i szybko) posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie zagnieść ciasto ręcznie w kulę, jeśli nie będzie chciało się zagnieść dodawać po łyżce
wody aż do zagniecenia (moje ciasto, „zjadło” 3 łyżki
wody, ale ta ilość zależy od rodzaju
mąki jakiej używacie). Ciasto należy zagniatać dość szybko,
póki masło nie
zrobi się zbyt miękkie. Następnie ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na wysmarowaną
masłem formę – takie ciasto można np. rozwałkować na wielkość formy
między dwoma kawałkami pergaminu, albo (bez brudzenia dodatkowych naczyń :p) po prostu wylepić ręcznie formę
ciastem. Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż spód się zapiecze.Nadzienie: Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię (nie dodawać tłuszczu! tłuszcz wytopi się z chorizo), następnie kiedy
kiełbaska jest już trochę podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę
buraczki (ja
buraczki tylko dokładnie umyłam i nawet ich nie obierałam). Wszystko smażyć około 10 minut, i następnie dodać pokrojone łodygi oraz liście
botwinki, smażyć kolejne 15 minut, aż liście puszczą
wodę, zwiędną i
woda odparuje. Kiedy
buraczki są już prawie miękkie, wykładamy farsz na podpieczony spód. W misce roztrzepujemy dwa
jajka, dodajemy
jogurt naturalny,
śmietanę oraz
przyprawy (dosłownie po łyżeczce). Można też dodać
sól, ale ja nie użyłam jej wcale, gdyż chorizo jest już samo w sobie słone tak samo jak
feta. Na tartę układamy pokrojoną na kawałki
fetę oraz posypujemy
orzeszkami pinii. Na sam koniec zalewamy wszystko dokładnie masą jajeczną, tak aby pokryła całą tartę i wpłynęła pomiędzy składniki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, aż
tarta lekko zrumieni się na wierzchu. Jest doskonała na ciepło jak i na zimno.

