Ostatnio mam wielką ochotę na szparagi i szpinak :) brakuje jeszcze szczawiu do tego duetu ;)W związku z tym, że mój synek toleruje nabiał i jaja, mogę poszaleć w kuchni i robić coś na co mam ochotę :)Dzisiaj popełniłam tartę z łososiem i szparagami. Pyyyyyycha! :)Na spód tarty potrzebujemy:- szklanka mąki- 80 g zimnego masła- łyżka lodowatej wody- 1 jajko- opcjonalnie dodaję zioła: bazylia, oregano- szczypta soliCałość zagniatamy i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.Nadzienie:- 200 g łososia- pęczek szparagów zielonych- jajko- 150 ml śmietanki 30%- feta- mozzarella- koperek- sólŁososia kroimy na kawałki wielkości około 2 cm / 2 cm.Szparagi płuczemy i odkrajamy zdrewniałe końcówki (możemy też odłamać - zginamy szparaga i ułamie się właśnie w miejscu, gdzie zaczyna się zdrewniała część). Następnie szparagi kroimy na około 3-4 cm kawałki.Jajko mieszamy ze śmietanką, doprawiamy troszkę solą i pieprzem oraz sporą ilością posiekanego koperku.Fetę kroimy na kawałki, mozzarellę na plasterki.Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę i podpiekamy około 10 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Spód musi troszkę ostygnąć. następnie na spód kładziemy kawałki łososia, szparagi i całość zalewamy mieszanką jaja i śmietany. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli i kawałki fety. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Smacznego!!!!