ßßß
Składniki (dla 2 osób):około 300-400 g filetu z dorsza bez skóry i ościokoło 1/3 szklanki kaszy jaglanejspora garść natki pietruszkiokoło łyżeczka skórki otartej z cytrynyokoło 1-2 łyżek startego parmezanu1 jajkosól, pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Rybę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, kroimy w kształt paluszków i lekko oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierkę: w blenderze albo w pojemniku malaksera mielimy dokładnie kaszę jaglaną (powinna być zmielona na proszek, mogą być też trochę większe kawałeczki kaszy). Do zmielonej kaszy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i skórkę z cytryny (można jeszcze ew. doprawić, ale jeśli ryba jest już doprawiona nie jest to konieczne). Całą panierkę jeszcze raz miksujemy/blendujemy aż wszystkie składniki się połączą – Uwaga żeby nie miksować zbyt długo, gdyż nie chcemy aby zrobiło się pesto tylko musi pozostać sypka panierka. W miseczce roztrzepujemy jajko, po kolei maczamy kawałki ryby i następnie dokładnie obtaczamy je w panierce. Paluszki rybne smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony aż panierka będzie lekko złocista i chrupiąca.