Wykonanie
Zdrowa alternatywa dla paluszków rybnych?
Czemu nie! Oczywiście paluszki nadal są smażone, jednak panierka nie jest z
bułki tartej która chłonie tłuszcz, ale ze zdrowej
kaszy jaglanej! Dodałam też sporą ilość
natki pietruszki, która nie tylko jest bardzo zdrowa ale również nadaje paluszkom piękny zielony kolor. Paluszki wyszły chrupiące i złociste z zewnątrz i pysznie soczyste w środku. Przyznam, że
ryba w takim wydaniu smakowała nawet mojemu chłopakowi, który normalnie za
rybami nie przepadaJako dodatki do paluszków
rybnych polecam np. surówkę z
czerwonej kapusty oraz frytki z
batatów .

Składniki (dla 2 osób):około 300-400 g
filetu z dorsza bez skóry i ościokoło 1/3 szklanki
kaszy jaglanejspora garść
natki pietruszkiokoło łyżeczka skórki otartej z
cytrynyokoło 1-2 łyżek startego
parmezanu1
jajkosól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Rybę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, kroimy w kształt paluszków i lekko oprószamy
solą i
pieprzem. Przygotowujemy panierkę: w blenderze albo w pojemniku malaksera mielimy dokładnie
kaszę jaglaną (powinna być zmielona na proszek, mogą być też trochę większe kawałeczki
kaszy). Do zmielonej
kaszy dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki, starty
parmezan i
skórkę z cytryny (można jeszcze ew. doprawić, ale jeśli
ryba jest już doprawiona nie jest to konieczne). Całą panierkę jeszcze raz miksujemy/blendujemy aż wszystkie składniki się połączą – Uwaga żeby nie miksować zbyt długo, gdyż nie chcemy aby zrobiło się pesto tylko musi pozostać sypka panierka. W miseczce roztrzepujemy
jajko, po kolei maczamy kawałki
ryby i następnie dokładnie obtaczamy je w panierce. Paluszki
rybne smażymy na rozgrzanym
oleju po około 2 minuty z każdej strony aż panierka będzie lekko złocista i chrupiąca.