ßßß Cookit - przepis na Dorsz w stylu industrialno-skandynawskim

Dorsz w stylu industrialno-skandynawskim

nazwa

Wykonanie

W studenckiej diecie często brakuje ryb. Powodem jest za pewne ich cena, ale także trudność w ich przygotowaniu. Przedstawiam więc prosty przepis na bardzo fajną rybkę, którą każdy potrafił będzie przyrządzić.
Składniki:
-filet z dorsza najlepiej atlantyckiego, może być mrożony
-cebula
-cytryna
-sól, pieprz
-olej
Przygotowanie:
Dorsza oprószamy solą i pieprzem, zalewamy 2-3 łyżkami oleju, skrapiamy cytryną, obkładamy plastrami cebuli i zostawiamy w lodówce na przynajmniej dwie godziny. Rozgrzewamy dosyć mocno olej na patelni i kładziemy na niej nasz filet. Czas smażenia jest zależny od grubości ryby, ale kierujemy się zasadą że im szybciej się usmaży tym lepiej, dlatego cienkie kawałki smażymy na pełnym ogniu, a grubsze trochę dłużej na mniejszym. Przełożenie na drugą stronę należy wykonać ostrożnie żeby ryba się nie rozpadła. Dorsz jest gotowy gdy jest biały w środku (można lekko naciąć żeby sprawdzić) i powinien łatwy rozchodzić się na cząstki (ale nie samoistnie rozpadać). Jeśli nie mamy doświadczenia w smażeniu ryby to ważna jest uwaga że zdecydowanie lepsza jest ryba lekko niedosmażona niż ta smażona zbyt długo.
Najlepiej podawać z ryżem.
Jeśli chcemy dodatkowo zmniejszyć koszty to zamiast dorsza można użyć mintaja, będzie się on jednak jeszcze łatwiej rozpadał i nie smakuje tak dobrze.
Koszt: 5 zł
Źródło:http://przepisy-studenckie.blogspot.com/2013/08/dorsz-w-stylu-industrialno-skandynawskim.html