Wykonanie
Nie jemy
halibuta zbyt często, bo po pierwsze to
rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :) Nie trzeba specjalnych udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża
ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego.
Składniki:2
jajka,1 szklanka
płatków kukurydzianychsok z ½
cytryny1 łyżeczka suszonego cząbru
sól i grubo mielony
pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:Filety z
halibuta umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić
solą,
pieprzem, cząbrem i
sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić dłońmi
płatki kukurydziane. Do miseczki wbić
jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w
jajku, a
potem przekładać na półmisek z
płatkami aby dokładnie obtoczyć
rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to
kiszona kapusta i
ziemniaki puree. Smacznego.