ßßß Cookit - przepis na Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych

nazwa

Wykonanie

Nie jemy halibuta zbyt często, bo po pierwsze to rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :) Nie trzeba specjalnych udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego.
Składniki:
2 jajka,
1 szklanka płatków kukurydzianych
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka suszonego cząbru
sól i grubo mielony pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety z halibuta umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić dłońmi płatki kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta i ziemniaki puree. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/filety-z-halibuta-w-panierce-z-patkow.html