ßßß
Składniki:125 g masła1 szklanka cukru1 szklanka mąki3/4 szklanki zmielonych migdałów*150 g jogurtu naturalnego1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 spora łyżka)2 średnie łodygi rabarbaru2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuopcjonalnie kilka łyżek płatków migdałowych*ja użyłam całych migdałów, które sama zmieliłam w blenderze. Metoda obierania migdałów ze skórek: zalać orzechy wrzątkiem i zostawić na około 15 minut, po tym czasie bardzo łatwo jest usunąć z nich skórki.Przygotowanie:Najlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po tym czasie dodajemy na przemian po łyżce jogurtu i po trochu mąki oraz zmielonych orzechów, cały czas miksując na wolnych obrotach. W między czasie dodajemy jeszcze proszek do pieczenia i cynamon. Kiedy ciasto będzie już jednolitą masą przestajemy miksować i wykładamy połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Połowę rabarbaru układamy na cieście, posypujemy cukrem waniliowym i ewentualnie płatkami migdałów, wykładamy na to drugą część ciasta i znowu na wierzchu układamy pozostały rabarbar i sypiemy lekko cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy i jemy (u mnie nie doczekało nawet wystudzenia ;)). (Inspiracja do ciasta tu)