Wykonanie
Rzadko robię muffinki bo nie przepadam za nimi. Chciałam dziś coś upiec ale nie miałam w domu wielu składników, dlatego pomyślałam o muffinkach. W ogródku mam mnóstwo
rabarbaru, więc dodałam go do babeczek. Do tego kruszonka i
cynamon i wyszły bardzo smacznie. Zjadłam jeszcze gorące. I te akurat bardzo mi smakowały. Polecam. Przepis znalazłam na tej stronie (klik).* 18 sztukSkładniki:250 g
mąki3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka2
jajka1/2 szklanki
oleju1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 gałązki
rabarbaru1 łyżeczka
cynamonu na kruszonkę:50 g
masła2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 szklanki
mąkiPrzygotować ciasto: składniki suche wymieszać w jednej misce a składniki mokre w drugiej. Mokre wlewamy do suchych i za pomocą rózgi krótko mieszamy. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami i każdą napełniamy do 2/3 wysokości.
Rabarbar kroimy w kostkę. Układamy kawałki na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy po wierzchu. Pieczemy około 20 minut w 200*C.