Wykonanie
Dalsza część
szparagowe szaleństwaTym razem klasyka, czyli
szparagi z
sosem holenderskim. Do tego pieczony
łosoś.

Składniki (na dwie porcje):ok 200-300 g
łososia (filet)ok 14
zielonych szparagówłyżka
oliwy z oliweksól,
płatki chilli albo świeżo mielony
pieprz,
suszony estragonSos holenderski2
żółtka*odrobina
soku z cytrynysól,
pieprzok 50 g
masłaDodatki: np. ugotowany
ryż, albo ugotowane
młode ziemniaczki*dla bezpieczeństwa zawsze wkładam
jajka na chwilę do wrzącej
wody, dopiero później zalewam je zimną
wodą i oddzielam
białka od
żółtek
Przygotowanie:
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić
oliwą z oliwek, oprószyć
solą i
pieprzem (lub
chilli), wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego na około 160 stopni na około 10 minut. Po tym czasie na szparagach ułożyć filet z
łososia, skropić go
sokiem z cytryny, oprószyć odrobiną
soli,
pieprzem oraz
suszonym estragonem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 10-15 minut (w zależności od grubości
ryby).
Sos holenderski: Na patelni roztopić
masło i zebrać pianę, która powstała na górze.
Masło musi być gorące i lekko skwierczeć. W międzyczasie ubić dokładnie (kilka minut)
żółtka jajek, z dodatkiem
soku z cytryny, szczyptą
soli i
pieprzem (
żółtka powinny zmienić kolor na jaśniejszy). Następnie słabym strumieniem wlewać do
żółtek gorące
masło cały czas ubijając. Powinien powstać sos o konsystencji
majonezu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
