Wykonanie
Tradycyjne danie prosto z Anglii. Soczysta, rozpływająca się w ustach
ryba otoczona chrupiącą,
piwną panierką. Do tego frytki, ja zrobiłam tym razem z piekarnika. Oryginalnie podaje się do tego dania puree z
zielonego groszku albo np.
sos tatarsk i lub po prostu
majonez i cząstkę
cytryny. Ja podałam po prostu
marchewkę z
groszkiem.

Składniki:Fishokoło 300 g
filetu z dorsza1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukruokoło 100 ml
ciemnego piwa (użyłam belgijskiego, ale najlepiej będzie pasował Guiness)
sól,
pieprzolej do smażenia
Chipsziemniaki (użyłam 3 spore)1-2 łyżki
oleju roślinnegosól,
pieprzDodatki
groszek z
marchewką lub puree z
zielonego groszku lub
sos tatarskiPrzygotowanie:
Chips: Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Ziemniaki myjemy, osuszamy (te stare należy oczywiście obrać), następnie kroimy w słupki i układamy na blasze. Wszystko skrapiamy
olejem, posypujemy
solą,
pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika. Frytki pieczemy około 30-40 minut (aż
ziemniaki będą miękkie, zależy to oczywiście od grubości frytek oraz rodzaju
ziemniaków), na ostanie 5-10 minut pieczenia podkręcamy wyżej temperaturę (na około 230 stopni), tak aby frytki zrumieniły się z zewnątrz i stały się chrupiące.Fish:
Rybę wcześniej wyjmujemy z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej, kroimy na mniejsze filety i oprószamy ją
solą i
pieprzem. W misce mieszamy obie
mąki,
proszek do pieczenia,
cukier oraz szczyptę
soli. Następnie stopniowo dolewamy
piwo i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste (gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, konsystencja jak np.
majonez), tak aby nie spływało z
ryby tylko oblepiało ją dokładnie dość grubą warstwą. Na patelni rozgrzewamy
olej,
rybę zmaczamy dokładnie w cieście i smażymy partiami (nie za dużo na raz na patelnię).
Rybę należy smażyć na dość sporym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (zależy od grubości filetów) aż panierka będzie złocista. Uwaga, żeby nie smażyć
ryby zbyt długo, gdyż stanie się ona sucha w środku. Usmażone filety wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Gotowe Fish &
Chips podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!