ßßß Cookit - przepis na niezawodny biszkopt

niezawodny biszkopt

nazwa

Wykonanie

6 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodaj cukier. Do powstałej masy dodaj żółtka. Obie mąki połącz ze sobą i wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiane przez sitko mąki dodaj po łyżce do puszystej masy i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz ok 40 minut (160 stopni w termoobiegu).
Biszkopt idealnie nadaje się do tortów, smakuje też przepysznie z domowym dżemem :)
Smacznego!
Źródło:http://brunetkiwkuchni.blogspot.com/2012/11/niezawodny-biszkopt.html