Wykonanie

Placki te przypominają mi dzieciństwo.Bardzo proste w wykonaniu, podstawowy przepis można wzbogacić o
cebulę,
marchew lub w wersji wytrawnej
pieczarki.Placki smakują najlepiej posypane
cukrem.Do placków potrzebujesz:- 6 dużych
ziemniaków
- 2
jajek- 4 łyżek
mąki pszennej-
soli-
pieprzu-
oleju do smażenia-
cukru do posypania
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na na tarce na dość dużych oczkach, Dodaj szczyptę
soli, odrobinę
pieprzu oraz
mąkę i
jajka.Wymieszaj dokładnie.

Napełnij dno patelni
olejem i rozgrzej go. Smaż placki z obu stron do zarumienienia. By nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu po zdjęciu z patelni ułóż je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar
oleju. Podawaj posypane
cukrem.Pamiętaj, że ciasto na placki nie nadaje się do przechowywania gdyż surowe
ziemniaki psują się i ciemnieją. Dlatego należy wykorzystać całe od razu.Smacznego!!!