Wykonanie
Chwilowo mnie nie było ze względu na zawirowania ze zmianą mieszkania i masą przeprowadzek. Wracam jednak z nowymi przepisami i postaram się postować je jak najczęściejDziś propozycja z piekarnika! Faszerowane
papryki, w farszu znajduje się
mięso mielona, dziki
ryż oraz
sos pomidorowy, do tego wszystko jest doskonale doprawione (
między innymi odrobiną
cynamonu). Polecam!

Składniki (na 6
papryk):6
papryk (użyłam zielonych, ale mogą być różnokolorowe)500 g
mięsa mielonego (użyłam
wołowiny, ale może być równie dobrze
jagnięcina albo np.
indyk)ok 350 ml passaty pomidorowej1 duża
czerwona cebulaok 200 g
ryżu (użyłam brązowego) ugotowanego al dente2 ząbki
czosnkumała kostka
sera feta (opcjonalnie)kulka
sera mozzarella (lub kawałek ulubionego
żółtego sera)łyżka
oliwy z oliwek do smażenia + łyżka skropienia
paprykprzyprawy:sporo
suszonego oregano i suszonej
bazyliisól, świeżo mielony
pieprzodrobina sproszkowanej ostrej i
słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekaną w drobną kostkę
czerwoną cebulę i lekko zeszklić. Następnie dodać posiekany
czosnek,
mięso mielone oraz
przyprawy (tylko nie zbyt wiele, gdyż zawsze można doprawić na końcu). Wszystko smażyć, aż
mięso będzie lekko przyrumienione. Zalać passatą
pomidorową i zostawić na wolnym ogniu na około 15 minut (sos musi być dość gęsty). Po tym czasie dodać ugotowany
ryż, pokrojoną na kawałeczki
fetę oraz jeszcze ewentualnie doprawić do smaku.
Papryki umyć, odkroić czubki i delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie skropić
oliwą z oliwek, oprószyć
solą,
pieprzem i
oregano.Piekarnik nagrzać do temperatury ok 160 stopni.
Papryki faszerować, aż po same brzegi, przykryć czubkami i piec około 40 minut, aż
papryki będą miękkie. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia, zdjąć z
papryk kapelusze i posypać je
serem (lub ułożyć na nie
mozzarellę). Podawać prosto z pieca, ale równie dobre są na zimno, lub odgrzane na następny dzień.Tak sobie jeszcze pomyślałam, że do wersji bardziej warzywnej można dodać np. pokrojoną w kostkę
cukinię do farszu

