ßßß
Składniki (na ok 3 porcje):200 g pełnoziarnistego makaronu1 spora pojedyncza pierś z kurczaka1 papryka1/2 cukinii1 marchewka1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku (można pominąć, ale ja uważam, że nadaje on aromat, a później wcale nie pachniemy czosnkiem)2-3 łyżki oliwy z oliwekok 5 suszonych pomidorówprzyprawy: suszone oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprzPrzygotowanie:Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami (mniej więcej po pół łyżeczki) i odstawiamy na ok 30 minut. Paprykę opalamy nad palnikiem, aż skórka zrobi się czarna, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę można też upiec w piekarniku (180 stopni, ok 20 minut), i później również od razu zawinąć w folię i następnie zdjąć skórkę. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. W między czasie czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Z cukinii i marchewki robimy cieniutkie paseczki przy pomocy obieraczki, a pozostałe części siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy cebulę i paprykę (jeśli jej nie piekliśmy), smażymy chwilkę, dodajemy czosnek i kurczaka. Wszystko smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Po tym czasie dodajemy dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, paprykę (jeśli jest upieczona) oraz cukinię i marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze chwilę, aż warzywa lekko zwiędną i puszczą wodę (oczywiście mogą pozostać lekko chrupiące). Do gotowych warzyw z kurczakiem dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy, aby makaron oblepił się warzywami i oliwą. Możemy jeść od razu, albo wrzucić do pojemnika i zabrać ze sobą. Jest równie dobre na zimno jak i na ciepło.



