Wykonanie
Makaronu dawno już nie było. Proponuję wam więc pyszny i prosty
makaron. Klasyczna carbonara z dodatkiem
cukiniiSkładniki (na ok 2-3 porcje):1
cukiniaok 150 g pokrojonego w kostkę
boczku3-4 łyżki
śmietany1 mała
czerwona cebula1 ząbek
czosnku1
jajkosól,
pieprz do smaku
suszone oregano i suszona
bazylia do smakuok 200g ulubionego
makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)ew. starty
parmezan do posypania po wierzchuPrzygotowanie:Na patelnie wrzucamy
boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany
czosnek i startą na tarce o grubych oczkach
cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy
śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu. Kiedy
makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy
póki gorące posypane
serem.