ßßß
Składniki (na ok 2-3 porcje):1 cukiniaok 150 g pokrojonego w kostkę boczku3-4 łyżki śmietany1 mała czerwona cebula1 ząbek czosnku1 jajkosól, pieprz do smakususzone oregano i suszona bazylia do smakuok 200g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)ew. starty parmezan do posypania po wierzchuPrzygotowanie:Na patelnie wrzucamy boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy póki gorące posypane serem.
