Wykonanie
Kasza i
buraki, to typowo Polskie połączenie składników. Z reguły jemy po prostu zasmażane
buraczki np. z kotletem mielonym i
kaszą. Moja propozycja jest jednak bardziej nowoczesna. Kaszotto! Czyli
kasza ugotowana z
buraczkami z dodatkiem
sera pleśniowego. Na wierzch podałam jeszcze kawałek ugotowanej na parze
białej ryby.

Składniki (na ok 3 porcje):1 szklanka ulubionej
kaszy (ja użyłam pęczak, ale może też być gryczana) – ok 150 g1 duży
burak lub kilka małych (ok 200 g)ok 2-3 szklanek
bulionu jarzynowego (może być też
woda)1
czerwona cebula (może być jakakolwiek
cebula)1 ząbek
czosnkukawałek
sera pleśniowego (ok 40 g)1 łyżka zimnego
masłaodrobina
oleju roślinnego do smażenia
tymianek (świeży lub suszony)
sól,
pieprz do smakuDodatki:
Filet z białej ryby (u mnie
dorsz), skropiony
sokiem z limonki i oprószony
solą i
pieprzem, ugotowany na parzePrzygotowanie:Surowe
buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach (najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż bardzo farbują ręce). W garnku zagotowujemy
bulion i dodajemy starte
buraki, wszystko zostawiamy na małym ogniu żeby cały czas lekko się gotowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju roślinnego, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę
cebulę i przesmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekany
czosnek i wsypujemy
kaszę. Wszystko smażymy ok 1 minuty. Dodajemy
tymianek. Wlewamy po łyżce wazowej gotujący się z
buraczkami bulion i czekamy aż
kasza wchłonie płyn. Takim sposobem gotujemy
kaszę do miękkości (w przypadku pęczaku ok 10 minut). W wersji dla leniwych oczywiście można dodać od razu cały płyn z
burakami, przykryć i gotować na małym ogniu aż
kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy do pęczotto kawałek
sera pleśniowego, zimne
masło i dokładnie mieszamy żeby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Serwujemy samo albo np. z
rybą.

