ßßß Cookit - przepis na Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

nazwa

Wykonanie

Kasza i buraki, to typowo Polskie połączenie składników. Z reguły jemy po prostu zasmażane buraczki np. z kotletem mielonym i kaszą. Moja propozycja jest jednak bardziej nowoczesna. Kaszotto! Czyli kasza ugotowana z buraczkami z dodatkiem sera pleśniowego. Na wierzch podałam jeszcze kawałek ugotowanej na parze białej ryby.
Składniki (na ok 3 porcje):
1 szklanka ulubionej kaszy (ja użyłam pęczak, ale może też być gryczana) – ok 150 g
1 duży burak lub kilka małych (ok 200 g)
ok 2-3 szklanek bulionu jarzynowego (może być też woda)
1 czerwona cebula (może być jakakolwiek cebula)
1 ząbek czosnku
kawałek sera pleśniowego (ok 40 g)
1 łyżka zimnego masła
odrobina oleju roślinnego do smażenia
tymianek (świeży lub suszony)
sól, pieprz do smaku
Dodatki: Filet z białej ryby (u mnie dorsz), skropiony sokiem z limonki i oprószony solą i pieprzem, ugotowany na parze
Przygotowanie:
Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach (najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż bardzo farbują ręce). W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy starte buraki, wszystko zostawiamy na małym ogniu żeby cały czas lekko się gotowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę i przesmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wsypujemy kaszę. Wszystko smażymy ok 1 minuty. Dodajemy tymianek. Wlewamy po łyżce wazowej gotujący się z buraczkami bulion i czekamy aż kasza wchłonie płyn. Takim sposobem gotujemy kaszę do miękkości (w przypadku pęczaku ok 10 minut). W wersji dla leniwych oczywiście można dodać od razu cały płyn z burakami, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy do pęczotto kawałek sera pleśniowego, zimne masło i dokładnie mieszamy żeby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy samo albo np. z rybą.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/buraczane-kaszotto