Wykonanie
Share the post "Zupa krem z pieczonych
buraków z
gruszkami i
imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger"Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych
buraków z dodatkiem
gruszki i
imbiru, podana z kwaśną
śmietaną i
orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Przygotowanie wraz z pieczeniem
buraków ok. 1,5 hSkładniki:450 g średnich
buraków, umytych1 duża
cebula, posiekana w drobną kostkę1 łodyga
selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe
gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki
oleju Kujawskiego z
bazylią1 l
bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego
imbiru, startego na tarce
sól i
pieprz1/2 szklanki kwaśnej
śmietany do podaniaświeży
tymianek i posiekane
orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Zawiń
buraki w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz około godzinę, do miękkości. Wyjmij z piekarnika, obierz je ze skórki i pokrój na 1 cm kostkę.W średnim rondlu na średnim ogniu rozgrzej
olej, włóż
cebulę wraz z
selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.Następnie wmieszaj
gruszki,
imbir i
buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj
bulion,
liść laurowy i gałązkę
tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmij i wyrzuć
liście laurowe, wlej
śmietankę i zmiksuj zupę blenderem po czym dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Lekko podgrzej zupę, wyłóż do miseczek i połóż na wierzchu po łyżce
śmietany. Posyp
tymiankiem i
orzechami i podawaj.Smacznego!

English versionCream of roasted beet soup with pears and ginger(4 servings)Ingredients:450 g beets, washed1 large onion, chopped1
celery stalk, chopped2 ripe pears, peeled cored and diced3 tablespoon Kujawski oil with basil1 l chicken or vegetable stock1/2 cup heavy cream1 tbsp fresh ginger, gratedsalt and pepper1/2 cup sour cream for servingchopped fresh thyme and walnuts for garnishPreparation:Preheat oven to 180 oC. Wrap beets in foil and roast until tender when pierced with fork, about 1 hour. Peel beets and cut into 1 cm dice.Heat oil in medium saucepan over medium-high heat. Add onion, and
celery and cook until beginning to brown, stirring frequently, about 10 minutes.Stir in ginger, pears, and beet pieces. Cook, stirring frequently, about 7 minutes and add stock, bay leaf, thyme sprig. Bring to boil and reduce heat to low, cover, and simmer until vegetables are
very tender, about 25 minutes.Puree soup with hand blender with cream and season to taste with salt and pepper. Gently rewarm soup, divide between bowls garnish each with sour cream. Sprinkle with chopped fresh thyme and walnut and
serve.Enjoy!

Share the post "Zupa krem z pieczonych
buraków z
gruszkami i
imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger"



