ßßß
Ku mojej uciesze, dostałam od koleżanki książkę Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj!" i muszę przyznać, że przepisy są bardzo ciekawe, godne uwagi i na pewno sukcesywnie będę prezentowała je na blogu. Moją uwagę zwróciły tarteletki z chleba tostowego, zapiekane w piekarniku, a potem wypełnione podsmażonymi suszonymi pomidorami z cebulką, a całość posypana zmielonymi orzechami włoskimi. Tak jak w nazwie, tarteletki są naprawdę chrupiące, prezentują się wykwintnie, a połączenie smaków daje ciekawy efekt. Świetny pomysł jako przekąska na przyjęcia. Tarteletki najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, daje to gwarancję, że pieczywo pozostanie chrupiące.Przepis na 12 tarteletek:12 pszennych tostów100 g masłaFarsz:500 g cebuli4 łyżki oleju100 g suszonych pomidorów w zalewiesuszony tymianek oraz suszona bazylia (do smaku)sól, pieprzDo posypania:30 g zmielonych orzechów włoskichMasło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż cebula będzie złocista. Dodajemy do niej pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.Smacznego!