Wykonanie
Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznac , że taki
jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu
wędliny :)/źródło : "Przyjaciółka"/Składniki:
ok. 1,2 kg
schabu bez kości4 ząbki
czosnkuduży pęczek świeżej
bazyliicebulałyżka
masłaczerstwa
kajzerkasuszone pomidory w zalewie2 łyżki
oleju4
pomidorysól i
pieprzSposób wykonania:
Schab należy natrzec 2 posiekanymi ząbkami
czosnku,
solą i
pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na
maśle. Pozostałe ząbki
czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z
bazylią ,
suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem
bułki. Mieszamy z
cebulą , doprawiamy do smaku.
Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem.
Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt.
Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko
olejem, na dno wsypujemy
pomidory , układamy na nim
schab. Kroimy
olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od
bazylii schabu. :)