Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na szybką i smaczną zapiekankę
makaronową z
tuńczykiem w delikatnym sosie
serowym z
porami i
koperkiem. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam!Niniejszy przepis bierze udział w konkursie „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!” zorganizowanym przez Majankę, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją uniwersalnością w zastosowaniu. Używam go do smażenia, na kanapki, do natłuszczania form przed pieczeniem- niezwykle przydatny w kuchni.Scroll down for recipe in EnglishZapiekanka makaronowa z
tuńczykiem(6 porcji)Składniki:1/4 szklanki (50 g) smalczyku
ziołowego Smakowita Pajda2 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki
porów (tylko białe i jasnozielone części, około 2 duże)
sól i
pieprz1/4 szklanki
mąki uniwersalnej2 szklanki pełnotłustego
mleka1/2 szklanki
śmietanki 18 %1 łyżeczka
soku z cytryny220 g ulubionego
makaronu1/2 szklanki (70 g),
startego sera Gruyère lub innego ulubionego2 łyżki posiekanego świeżego
koperku2 puszki
tuńczyka (najlepiej w
oleju), odsączonego i rozdrobnionego na małe kawałki1 szklanka
bułki tartej1/4 szklanki tartego
parmezanu2 łyżki stopionego smalczyku
ziołowego Smakowita PajdaPrzygotowanie:Natłuść smalczykiem Smakowita Pajda naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 20 cm. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozpuść 50 g smalczyku
ziołowego Smakowita Pajda i włóż
pory, dopraw je
solą i
pieprzem. Przykryj patelnię i duś, aż
pory staną się miękkie, ale nie zarumienione, często mieszając przez około 8 minut. Następnie dodaj
mąkę, wymieszaj i smaż kolejną minutę. Po tym czasie stopniowo dolewaj
mleko i
śmietankę, po czym gotuj mieszając około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem i zdejmij z ognia.W międzyczasie ugotować
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź zostawiając 3/4 szklanki
wody z gotowania. Przełóż
makaron do dużej miski i wymieszaj z sosem
porowym. Następnie wmieszaj
ser Gruyère i
koperek, po czym wlewaj po łyżce
wody z
makaronu, aż powstanie kremowy sos. Następnie wmieszaj w
tuńczyka i przełóż całość do przygotowanego naczynia do zapiekania.W małej misce wymieszać
bułkę tartą z
parmezanem i roztopionym smalczykiem Smakowita Pajda, po czym posyp powstałą mieszanką przygotowaną zapiekankę.Włóż przykrytą folią aluminiową zapiekankę do piekarnika i piecz około 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut, do ładnego zarumienienia. Podawaj jeszcze gorącą.Smacznego!

English version
Tuna noodle casserole with leeks and fresh dill(6 servings)Ingredients:1/4 cup (50 g) Smakowita Pajda or unsalted butter2 1/2 cups thinly sliced leeks (white and pale green parts only, about 2 large)salt and pepper1/4 cup all purpose
flour2 cups whole milk1/2 cup half and half1 teaspoon fresh lemon juice220 g egg noodles1/2 cup (70 g) grated Gruyère cheese or other sharp cheese2 tablespoons chopped fresh dill2 cans
tuna (preferably packed in oil), drained, broken into chunks1 cup bread crumbs1/4 cup grated
parmesan cheese2 tablespoons melted Smakowita Pajda or butterPreparation:Butter 20 x 20 cm baking dish and melt butter in heavy large saucepan over medium heat. Add leeks to saucepan and sprinkle lightly with salt and pepper. Cover saucepan and cook until leeks are tender but not brown, stirring often, about 8 minutes, add
flour and stir for 1 minute. Gradually add milk and half and half, simmer until mixture thickens slightly, stirring often for about 5 minutes. Stir in lemon juice and season leek sauce to taste with salt and pepper. Remove sauce from heat.Meanwhile, cook egg noodles in large pot of boiling salted water until tender, stirring occasionally. Drain noodles, reserving 3/4 cup noodle cooking liquid. Transfer noodles to large bowl and
pour over leek sauce. Add grated Gruyère cheese and dill and stir to blend, next add about 8 tablespoons reserved noodle cooking liquid until creamy. Mix in
tuna and transfer to prepared baking dish.In a small bowl mix bread crumbs with
parmesan cheese and melted butter and sprinkle over the casserole.Preheat oven to 190 oC. Bake noodle casserole, covered with foil, until heated through, about 20 minutes. Remove foil and continue to bake, uncovered, until top is golden brown, about 10 minutes longer.
Serve hot.Enjoy!


Share the post "Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem/Tuna noodle casserole"



